7 nya hot du måste vänja dig vid

Datorvirus och dåligt översatt e-post från afrikanska prinsar känner vi redan till, men nu lurar nya och betydligt farligare hot runt knuten.

Hämta artikeln här

Kriminella som spårar vad du gör på internet, företag som skamlöst säljer personlig information, och sabotageprogram som i värsta fall kan förstöra din dator. Det låter som handlingen i en James Bond-film, men i själva verket är detta tre hot som redan existerar.

På sätt och vis är de cyberkriminella, hackarna och virusmakarna nästan beundransvärda som med makalös kreativitet och ihärdigt arbete hittar säkerhetshål i program och lär sig utnyttja dem för att stjäla, utpressa och tjuvlyssna. Det som för en vecka sedan var hur säkert som helst, kan nästa vecka vara en stor säkerhetsrisk.

Så länge vi använder datorer och internet för att handla, skicka bilder, skriva på Facebook, göra bankärenden, skicka e-post och så vidare, kommer vi att vara utsatta för farorna att få datorn hackad, få information stulen eller drabbas av utpressning. Ett talesätt som fått ny luft under vingarna säger att bara för att du inte är paranoid betyder det inte att ingen förföljer dig. Meningen med den här artikeln är inte att skrämma bort dig från datorer och internet, utan att visa vilka hot som redan finns och vilka hot som kan växa i framtiden så att du kan förbereda dig för hårdare och hotfullare tider.

> Fria antivirusprogram kostar! Läs mer här


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Töm telefonen innan du säljer den

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLTöm telefonen innan du säljer den

Se till att ingen kan komma åt dina privata bilder, filer och annat i telefonen när du säljer den.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Falsk e-post: Skatteverket

Falsk e-post: Skatteverket

Se upp för e-post som ser ut att komma från Skatteverket och som lovar pengar tillbaka.

Läs mer

Nyeste

Jösses, finns det så många sabotageprogram

550 miljoner program är designade att skada din dator

Läs mer

Sauron-virus har varit dolt i fem år

En farligt virus med namnet Sauron har hållit sig dolt i datorer i flera år. När som helst kan det aktiveras för att stjäla lösenord och filer.

Läs mer

Lura gisslantagarna - säkerhetskopiera

Ransomware är vår tids största hot mot dig och dina filer, men genom att vara förutseende och en smula förberedelse kan du lura IT-brottslingarna. Lösningen heter säkerhetskopiering.

Läs mer