Skräp-app

Skräp-appar

Nu ska vi tillsammans göra Sverige till världens renaste land. Det tycker i alla fall stiftelsen Håll Sverige Rent, som tar våra mobiltelefoner till hjälp för att lyckas.

17 oktober 2011 av Markus Dahlberg

Håll Sverige Rent har nu tagit fram en app för mobiltelefoner som förenklar när du vill rapportera om nedskräpning i din omgivning. Informationen används för att kartlägga nedskräpningen i Sverige och kan vidarebefordras till kommuner och andra markägare som kan ta bort skräpet.

Sverige ska bli världens renaste land – det är Håll Sverige Rents vision. – En viktig del av vår verksamhet är att samla in information om skräp i vår omgivning, säger Tomas Thernström som är projektledare på Håll Sverige Rent. Men vårt land är stort och skräp gömmer sig på alla möjliga ställen. Därför är det mycket värdefullt för oss att få in rapporter från allmänheten som ju är ute och rör sig i vår natur och i våra städer.

I ett första steg kommer informationen användas till att kartlägga nedskräpningen i Sverige. Andra steget är att ta hjälp av kommuner och andra markägare för att få bort det inrapporterade skräpet.

Appen finns för Android-telefoner och för iPhone från oktober.

Det finns fler som vill att vi alla hjälps åt att hålla rent runt omkring oss. Stockholms stad meddelar att avsätter pengar för att under nästa år ta fram en egen app som stockholmarna kan använda för att rapportera inte bara nedskräpning utan även exempelvis klotter. Tanken är att appen ska använda telefonens gps och att användaren tar en bild av skräpet. Stockholms stad har som mål att skräpet/klotter ska vara borta inom 24 timmar.

Kanske är du intresserad av...