Windows 10 startmenu

Nu kommer Windows 10

Microsoft har dragit undan ridån för sitt nästa operativsystem, och överraskande kommer det inte att heta Windows 9 - utan Windows 10.

3 oktober 2014

Microsoft offentliggjort planerna för sitt nästa operativsystem, och man har helt enkelt hoppat över Windows 9 och döpt det till Windows 10. Det avslöjades på ett pressmöte i San Fransisco tidigare i veckan.

Windows 10 kommer att bli en kombination av Windows 7 och Windows 8, och kommer att kunna köras både på datorer, smartmobiler, pekdatorer och Microsofts spelkonsol Xbox. Den största nyheten är dock att Start-menyn kommer tillbaka med en blandning av startmenyn från Windows 7 och panelerna från Windows 8. Dessutom kommer allting att finnas på skrivbordet, vilket betyder att användaren slipper växla mellan Startskärmen och skrivbordet.

I och med att Startskärmen försvinner kommer appar och program från Windows Store att öppnas i vanliga programfönster, precis som vanliga program, så du kommer både att kunna ändra storlek på dem och flytta omkring dem. Det kommer även vara möjligt att skapa flera parallella skrivbord för olika ändamål och växla mellan dem som man växlar mellan program. Windows 10 kommer att vara klart i mitten av 2015 och det pratas om huruvida det kommer att bli gratis att uppgradera och i så fall för vilka. Det går att hämta en tidig testversion av operativsystemet redan nu, men var uppmärksam på att det inte är komplett och innehåller fel, så använd bara datorer du kan använda i experimentsyfte.

NYHETER OM LANSERINGEN AV WINDOWS 10 PÅ SVENSKA

Vi samlar löpande alla våra nyheter om Windows 10 här. Stjärnmärk (bokmärk) sidan nedan så att du alltid kan hitta den igen:

>Läs mer om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...