gratis_komse_062014

Kultur på internet och kul prylar

På internet finns det mycket som är helt gratis och helt lagligt att använda, men det kan vara svårt att hitta. I den här artikeln visar vi hur du kan läsa eller lyssna på böcker, titta på filmer och lyssna på radio när det passar dig.

10 april 2014

De mest braskande rubrikerna brukar handla om piratkopierade filmer, böcker eller vad det nu kan röra sig om och sajter som tillhandahåller allt gratis. Problemet är bara att det är olagligt att kopiera en bok eller en film och ge bort den till någon annan. Om en person gör det spelar det kanske inte så stor roll, men när miljontals människor väljer att inte betala för sig blir det ett problem.

I stället för att gräva ner sig i upphovsrätten kan man ägna sin tid åt något roligare. Som att läsa en god bok, lyssna på spännande intervjuer eller se en film. Internet är ju fantastiskt på många sätt och även i det här fallet går det att göra allt detta lagligt.

Våra bibliotek är guld värda och numera går det att låna böcker hemma vid datorn och läsa dem på en gång. Det finns såväl e-böcker som ljudböcker och allt du behöver är ett lånekort från ditt bibliotek samt en pinkod till det. Ta med dig kortet och din legitimation till biblioteket så fixar de det.

Sveriges Radio använder internet flitigt och på deras webb finns det massor med guldkorn att lyssna på direkt eller att hämta hem och lyssna på senare.

Det finns faktiskt också filmer att titta på gratis och lagligt. Vi ger ett par exempel på sajter som erbjuder både gammalt och nytt, kort och långt, utan att det kostar något.

Kanske är du intresserad av...