En epok tar slut

Efter nästan 13 år går det populära operativsystemet slutligen i graven.

Den 25 oktober 2001 nåddes detaljhandeln av det senaste från Microsoft i fråga om operativsystem. Det var samma år Estland vann Eurovision Song Contest i Parken i Köpenhamn, George W. Bush tog över efter Bill Clinton som president i USA, Hammary vann sitt första SM-guld i fotboll någonsin, Göteborg drabbades av kravaller vid Eu-toppnötet, Svennis tog över engelska landslaget i fotboll och två kapade flygplan körde in i tornen vid World Trade Center i New York.

Det var det året Sonja Hedenbratt gick ur tiden samtidigt som kronprinsparet i Japan fick dottern Aiko och Nordea köpte Postgirot. Khofi Annan och Förenta Nationerna delade på Nobels fredspris och nästan en kvarts miljon besökte Tomas Ledins spelningar runt om i sommarsverige. Nintendo lanserade Game Boy Advance, Mike Tyson besegrade danske Brian Nielsen i Parken i Köpenhamn och på bio såg vi filmer som Zoolander, Harry Potter och de vises sten, Rush Hour 2 och American Pie 2.

I alla avseenden har det gått lång tid sedan Windows XP lanserades och den 8 april är den sista dagen då de som fortfarande använder Windows XP fortfarande kan räkna med säkerhetsuppdateringar från Microsoft. Statistik från Statcounter visar att så många som var tionde dator i Sverige fortfarande kör Windows XP. Den 9:e april kommer inte datorn att explodera eller sluta att fungera, men den kommer att vara ett attraktivt mål för hackare som vill sprida virus, stjäla kontouppgifter och utnyttja datorn för att skicka skräppost.

Vet du inte om du kör Windows xp? Det kan du enkelt kontrollera på Microsofts webbplats amirunningxp.com. Där kan du också få veta mer om hur du går vidare om du skulle råka ha Windows XP.

Mer internet för pengarna

Internet Snabba upp internetanslutningen utan att byta till ett dyrare abonnemang.

Läs mer

Mer internet för pengarna
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

Tillgång till allt – 25 kr!

Tillgång till allt – 25 kr!

PC-tidningen Få tillgång till Fördelszonen, alla våra guider och tester samt magasinet ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Kreativt bildspel

Kreativt bildspel

Spännande skärmsläckare med egna bilder. Du får programmet Endless Slideshow Screensaver.

Läs mer

Ny minikonsol med klassiska spel

Ny minikonsol med klassiska spel

1980-talets populära spelkonsol NES kommer tillbaka i en ny miniversion. Allt du behöver göra är att ansluta den till tv-apparaten så kan du börja spela.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Det bästa backupprogrammet

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLDet bästa backupprogrammet

Jämförande test: Med ett backupprogram tar du kopior av viktiga och oersättliga filer automatiskt.

Läs mer

Nyeste

Ta kontroll över vännens dator

Slipp missförstånd när dina knappt datorkunniga vänner behöver hjälp med sina datorer.

Läs mer

Skapa ditt hem i ett gratisprogram

Rita upp och inred ditt hem med millimeterprecision i Ashampoos gratisprogram Home Designer Pro 3.

Läs mer

Kompletta program gratis!

Ersätt testversionerna med kompletta program!

Läs mer