Windows XP logo

En epok tar slut

Efter nästan 13 år går det populära operativsystemet slutligen i graven.

7 april 2014

Den 25 oktober 2001 nåddes detaljhandeln av det senaste från Microsoft i fråga om operativsystem. Det var samma år Estland vann Eurovision Song Contest i Parken i Köpenhamn, George W. Bush tog över efter Bill Clinton som president i USA, Hammary vann sitt första SM-guld i fotboll någonsin, Göteborg drabbades av kravaller vid Eu-toppnötet, Svennis tog över engelska landslaget i fotboll och två kapade flygplan körde in i tornen vid World Trade Center i New York.

Det var det året Sonja Hedenbratt gick ur tiden samtidigt som kronprinsparet i Japan fick dottern Aiko och Nordea köpte Postgirot. Khofi Annan och Förenta Nationerna delade på Nobels fredspris och nästan en kvarts miljon besökte Tomas Ledins spelningar runt om i sommarsverige. Nintendo lanserade Game Boy Advance, Mike Tyson besegrade danske Brian Nielsen i Parken i Köpenhamn och på bio såg vi filmer som Zoolander, Harry Potter och de vises sten, Rush Hour 2 och American Pie 2.

I alla avseenden har det gått lång tid sedan Windows XP lanserades och den 8 april är den sista dagen då de som fortfarande använder Windows XP fortfarande kan räkna med säkerhetsuppdateringar från Microsoft. Statistik från Statcounter visar att så många som var tionde dator i Sverige fortfarande kör Windows XP. Den 9:e april kommer inte datorn att explodera eller sluta att fungera, men den kommer att vara ett attraktivt mål för hackare som vill sprida virus, stjäla kontouppgifter och utnyttja datorn för att skicka skräppost.

Vet du inte om du kör Windows xp? Det kan du enkelt kontrollera på Microsofts webbplats amirunningxp.com. Där kan du också få veta mer om hur du går vidare om du skulle råka ha Windows XP.

Kanske är du intresserad av...