Strunta i papper och läs en e-bok

E-böckerna är framtiden – men vad är bäst för att läsa dem: en pekdator, som även kan en massa annat, eller en e-bokläsare, med ett batteri som räcker en evighet och nästan inte väger något? Vi undersöker fyra av varje och ger dig svar.

Hämta artikeln här

Trots att det handlar om en ganska liten del av den svenska bokförsäljningen, råder det inga tvivel om att de elektroniska böckerna är framtiden, i varje fall om man frågar några av världens största företag. Under flera månader innan Apple lanserade sin storsäljare iPad hade man kört lastbilar med böcker till högkvarteret för att skannas, så att pekdatorn kunde lanseras med en inbyggd och välfylld bokhandel. Google har till dags dato skannat fler än 20 miljoner böcker som är sökbara via deras söktjänst och som kan laddas hem gratis, om de inte omfattas av upphovsrättslagen.

Amazon, världens största butik, erövrade marknaden med sin lilla och omåttligt populära e-bokläsare Kindle. Det har också kommit en Android-­baserad pekdator (Kindle Fire), som även kan spela upp musik och film – allt köpt från Amazon.

Sverige är på gång.

I Sverige handlar det fortfarande om storleken på utbudet och de relativt höga bokpriserna. Vem investerar i en aldrig så bra e-bokläsare om det inte finns några böcker? Förlagen ger dock hela tiden ut fler och fler e-böcker, och de elektroniska boklådorna vinner hela tiden ny mark. Man kan naturligtvis läsa sina e-böcker på en vanlig dator, men den är ganska otymplig jämfört med en bok. E-bokläsare är däremot enkla att ta med sig och läsa med en hand, men inte så bra för bildrika böcker eller grafik. En bra pekdator klarar givetvis allt, men den måste laddas ofta och är mycket dyrare. Vi har tittat närmare på både pekdatorer och e-bokläsare, och ger dig en överblick över för- och nackdelar samt vad som är det bästa alternativet just nu. De avancerade pekdatorerna kan generellt sett mer och kostar därför mer – något du givetvis behöver ta med i beräkningarna. I detta test har vi dock behandlat dem som e-bokläsare och inte mätt prestanda för exempelvis film och spel.

Mer internet för pengarna

Internet Snabba upp internetanslutningen utan att byta till ett dyrare abonnemang.

Läs mer

Mer internet för pengarna
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

Tillgång till allt – 25 kr!

Tillgång till allt – 25 kr!

PC-tidningen Få tillgång till Fördelszonen, alla våra guider och tester samt magasinet ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Gör en e-bok

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLGör en e-bok

Om du har en familjekrönika eller något annat manuskript som du vill dela med dig av kan du göra om den till en e-bok. E-böcker gör sig bra på dator, surfplatta och e-bokläsare. Innehåll och utseende bestämmer du.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Använd datorn som kokbok

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLAnvänd datorn som kokbok

Utan recept och goda råd vid matlagningen är nog de flesta av oss förlorade. Det behövs dock inga tunga kokböcker längre. Samla recepten i datorn i stället.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Digitalisera dina böcker

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLDigitalisera dina böcker

Här får du lära dig hur man lägger in sina böcker på datorn.

Läs mer

Nyeste

Apples fusk kostar miljarder

Apple har lurats och får nu betala miljarder.

Läs mer

Unikt digitalt bibliotek för barn

Svenska barn mellan 6 och 12 får nu ett eget bibliotek för e-böcker.

Läs mer

Apple betalar böter

Inte ens Apple får göra som de vill. Nu åker företaget på höga böter för en priskartell på e-böcker.

Läs mer