ebøger_komse_102014

Smart program: Läs e-böcker i en pc

Vill du läsa e-böcker utan att behöva köpa en e-bokläsare eller en pekdator? Här kan du enkelt se hur du läser böcker i datorn.

30 juni 2014

Böcker tar plats, samlar damm och helt ärligt – de blir för det mesta bara lästa en enda gång. Har man problem med synen kan små bokstäver, främst i billiga böcker, också vålla bekymmer. Det finns med andra ord en hel del anledningar att läsa elektroniska böcker i stället, förutsatt att du inte är samlare eller bara måste läsa allt i tryckt form. En elektronisk bok tar ingen plats i hyllan och du bestämmer själv storlek på texten. Hur går det då om du gärna vill pröva på e-böcker men inte har lust att investera i en e-bokläsare eller en surfplatta? Jo, då kan du faktiskt använda datorn.

Den elektroniska boken är egentligen bara ett dokument som består av text och eventuellt bilder som går att läsa på nästan allt som har en skärm. Det krävs bara att du använder rätt program. Programmet Mobipocket, som presenteras i den här artikeln, kan läsa de flesta format, men bara böcker utan kopieringsskydd (DRM). Lyckligtvis använder inte så många svenska förlag den typen av kopieringsskydd, men undersök gärna innan du köper boken. Böckerna i projekt Gutenberg som omtalas här nedan har inget kopieringsskydd.

Kanske är du intresserad av...