Dataspelsbranschen inget under

Omsättningen ökar och branschen går med vinst för sjätte året i rad.

Spelutvecklarindex, som släpptes idag av branschorganisationen Dataspelbranschen, visar att den svenska spelbranschen står starkare än någonsin trots den ekonomiska krisen. Under 2014 växte omsättningen med hela 35 procent jämfört med samma period året innan. Det är sjätte året i rad som spelbranschen går med vinst och ökningen är smått ofattbara 800 procent de senaste fem åren. Dock kan siffrorna vara aningen försiktiga eftersom svenska Mojang såldes till Microsoft under året för hisnande 2,5 miljarder dollar, och har i och med det ännu inte släppt sitt bokslut.
Spelutvecklarindex har därför kalkylerat utifrån företagets tidigare bokslut, vilket med stor sannolikhet är en allt för återhållsam siffra.


- Det kan jämföras med en annan omtalad företagsaffär, kinesiska Geelys förvärv av Volvo personvagnar till ett värde av 1,8 miljarder dollar. Det tål att sägas: digitala klossar betingade ett högre värde än självaste kronjuvelen i den svenska industrialismen. Volvo-affären genomfördes 2010, Mojang grundades 2011, skriver Dataspelsbranschens talesperson Per Strömbäck i rapporten.

Den ekonomiska tillväxten är inte det enda som är fortsatt starkt och i tilltagande inom dataspelabranschen, trots finanskrien och den turbulenta marknaden. Även sysselsättningen är fortsatt hög, branschen formligen skriker efter kompetent arbetskraft.

- Förutom fortsatt stark tillväxt och ökad sysselsättning så stiger andelen kvinnor bland de anställda. Det är fortfarande låga nivåer men antalet personer har ökat närmare 500 procent sedan 2010 så tendensen är stark. Det är till stor del en konsekvens av medvetet arbete från företagen men också ett uttryck för att dataspel inte längre är en domän för unga män, om det någonsin varit fallet. Idag är spel för alla och det syns även i sysselsättningsstatistiken, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Mer internet för pengarna

Internet Snabba upp internetanslutningen utan att byta till ett dyrare abonnemang.

Läs mer

Mer internet för pengarna
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

Tillgång till allt – 25 kr!

Tillgång till allt – 25 kr!

PC-tidningen Få tillgång till Fördelszonen, alla våra guider och tester samt magasinet ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Spela onlinefotboll

Spela onlinefotboll

Onlinefotboll via MSN Messenger.

Läs mer

Klassiskt piratspel här igen

Klassiskt piratspel här igen

Monkey Island 2: LeChucks ­Revenge släpptes år 1991 som det andra spelet om den unge Guybrush Threepwood, vars högsta önskan var att bli pirat

Läs mer

Fortsatt succé för Minecraft

Fortsatt succé för Minecraft

Det svenskutvecklade spelet har passerat nya milstolpar.

Läs mer

Nyeste

Ny minikonsol med klassiska spel

1980-talets populära spelkonsol NES kommer tillbaka i en ny miniversion. Allt du behöver göra är att ansluta den till tv-apparaten så kan du börja spela.

Läs mer

Obegränsat med legobitar

Barn i alla åldrar älskar att leka med Lego och vem har inte drömt om att ha obegränsat med Lego för att kunna bygga riktigt maffiga saker?

Läs mer

Dataspelsbranschen inget under

Omsättningen ökar och branschen går med vinst för sjätte året i rad.

Läs mer