dependency

Datorspel om diabetes

Läkemedelsföretaget Lilly släpper datorspelet Dependency för tonåringar och unga vuxna med typ 1-diabetes.

14 november 2011

Dependency är ett storybaserat plattformsspel i klassisk Film Noir-anda där spelaren ska rädda sin älskade och lära sig hantera sin diabetes i ett flertal olika situationer. Dependency betyder “beroende” och anspelar på samspelet mellan de två karaktärerna Harvey och Vicky som har typ 1-diabetes. De är beroende både av varandra och sitt insulin.

Spelet innehåller sju olika episoder med olika spelutmaningar samtidigt som den som spelar får ta del av viktig kunskap om diabetes. Spelaren lär sig till exempel vad man bör tänka på inför en flygresa, hur för lågt eller högt blodsocker kan påverka bilkörning, vad som är viktigt avseende alkoholkonsumtion, samt vad som kan hända vid fysisk aktivitet eller sjukdom.

– För många ungdomar med diabetes handlar klivet in i vuxenvärlden om att själv i större grad än tidigare ta ansvar för sin komplexa sjukdom. Det är viktigt att förstå varför man måste äta regelbundet, röra på sig och ta sitt insulin. Forskning visar att interaktiva spel om hälsa har en direkt påverkan på beteendet, säger Peter Adolfsson som är överläkare och barndiabetolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Dependency är ett gratisspel som spelas direkt på internet i webbläsaren.

Kanske är du intresserad av...