Se över apparnas behörigheter

Är apparna i telefonen så oskyldiga som de utger sig för att vara? De kan faktiskt kräva tillgång till dina bilder och din position för att skicka sms och mängder med annan personlig information. Risken finns att kriminella app-utvecklare stjäl dina pengar. Läs om hur du får ordning på apparna.

Hämta artikeln här

I en Windows-pc är vi vana att till­åta att program installeras. Dia­logrutan som kräver ett medgivande är en säkerhetsfunktion för att skumma program inte ska kunna ­installera ytterligare program i ­datorn utan användarens vetskap.

Det fungerar på samma sätt i en modern mobiltelefon, men beroende på om det gäller en Android-telefon eller en iPhone är det stora skillnader på hur användaren tillfrågas. Och svaret kan i sin tur ha en avgörande betydelse ifall appen inte är vad den utger sig för att vara. ­Accepterar man till exempel att en app får ringa telefonsamtal eller skicka sms från telefonen är risken överhängande att resultatet blir en hög telefonräkning med samtal och sms till innehållsbaserade tjänster. En annan konsekvens kan vara mål­inriktad reklam, särskilt om en app får tillgång till telefonens gps och därmed vet var användaren ­befinner sig i förhållande till sugna annonsörer som gärna gör sig påminda i tid och otid. Ett annat problem som dyker upp i media då och då är när barn köper dyra föremål inuti spel bara för att appen ifråga har fått tillstånd att utföra köp.

Mer internet för pengarna

Internet Snabba upp internetanslutningen utan att byta till ett dyrare abonnemang.

Läs mer

Mer internet för pengarna
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

Tillgång till allt – 25 kr!

Tillgång till allt – 25 kr!

PC-tidningen Få tillgång till Fördelszonen, alla våra guider och tester samt magasinet ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Tips till Pokémon GO

Tips till Pokémon GO

Så här kommer du i gång att spela Pokémon GO.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Världens bästa digitala anteckningsbok

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLVärldens bästa digitala anteckningsbok

Evernote är den utlimata digitala anteckningsboken som är lätt att ha med överallt.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Skicka sms från datorn

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSkicka sms från datorn

Med den här smarta appen skriver du dina sms på datorn och skickar dem sedan via telefonen.

Läs mer

Nyeste

Spemabank lanserar app

Ska det vara en far med gröna ögon? Svart hår? Nu har en spermabank lanserat en app för jakten på den perfekta fadern.

Läs mer

Tips till Pokémon GO

Så här kommer du i gång att spela Pokémon GO.

Läs mer

Allt om Pokémon GO

Vad är Pokémon GO? Läs senaste nytt om det populära mobilspelet.

Läs mer