stjerner kom 092015

Använd smartmobilen som stjärnkikare

Med en smartmobil blir det äntligen lätt att ta reda på vad det är vi ser på stjärnhimlen. Se stjärnornas namn, planeternas positioner och om den starka stjärnan i själva verket är den internationella rymdstationen.

Starta mobilen och rikta kameran mot natthimlen. Det är allt som behövs för att universum bokstavligen ska öppna sig för dig. Appen SkyView Free innehåller en stor databas med många av de objekt som vi ser på stjärnhimlen. Med hjälp av den i telefonen inbyggda gps-funktionen, tillsammans med telefonens kompass och accelerometer, vet appen precis vad kameran riktas mot. På skärmen kan den därför visa och förklara vad det är du ser och informationen ändras dessutom när kameran panoreras över himlavalvet.

De flesta känner säkert igen de mest kända stjärnbilderna. De ses bäst under vintern, men vad vi kan se på stjärnhimlen ändras med årstiderna. Vissa av planeterna i solsystemet syns då och då med blotta ögat och objekt gjorda av människor, som den internationella rymdstationen och Hubble-teleskopet, visar sig även under sommaren och kan också följas med SkyView Free.

Tekniken som används i appen kallas för AR, vilket betyder Augmented Reality (förstärkt verklighet på svenska). Appen identifierar det som kameran ser och lägger sedan in relevant information ovanpå bilderna.

> SkyView Free (för iOS) > SkyView Free (fört Android)

Kanske är du intresserad av...