IP-adress

Varje dator som är ansluten till Internet har en unik adress, en IP-adress. Adressen kan uttryckas som en uppsättning med fyra tal. En dator kan dock även ha en IP-adress utan att vara på Internet.

Även om adresserna på Internet till ära för oss människor skrivs som namn (till exempel www.komputerforalla.com), består de i verkligheten av tal. Varje adress består av fyra tal med ett värde från 0 till 255 - t.ex. 127.212.0.10. Man kan även utnyttja IP-adressystemet på datorer som inte är anslutna till Internet. Om du vill spela nätverksspel i ett lokalt nätverk, måste varje dator vanligtvis ha en IP-adress. Så länge nätet inte förbinds med Internet, kan adresserna väljas fritt.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa

Internet

Internet är ett världsomspännande nätverk som förbinder flera hundra miljoner datorer. Internet har ett otal tjänster. De mest kända är e-post och World Wide Web.

Läs mer

Freeware

Freeware är program som programmeraren har valt att ge ut gratis, antingen för att han är en riktigt vänlig själ, eller för att programmet är för simpelt eller för speciellt för att kunna säljas.

Läs mer

Backbone

Internets ryggrad. Ett nätverk med hög kapacitet mellan de största Internetoperatörerna och nätverksoperatörerna.

Läs mer

Nyeste

WWW

World Wide Web är ett världsomspännande nätverk av datorer. På datorerna finns webbsidor som du kan se på din egen pc genom att gå in på internet och använda en webbläsare.

Läs mer

Webbläsare

En webbläsare är ett program som används för att titta på webbsidor på internet.

Läs mer

Surfa

Surfar är det du gör när du klickar dig runt på WWW och bland annat följer länkar till nya sidor.

Läs mer