Databas

En databas är en samling organiserad information, t.ex. en telefonlista. Uttrycket används även om ett program som används för att hantera databaser.

Databaser brukar vara indelade i fält, poster och filter. Om vi tar telefonlistan som exempel är varje upplysning (till exempel gatuadressen) inlagd i ett eget fält. Den totala informationen om en person i listan utgör en post. Hela listan sparas i en fil. Om du stöter på uttrycket databas i samband med ett dator-köp, har det förmodligen betydelsen databasadministrationsprogram (användningen är felaktig, och det är inte så konstigt med det namnet!). Det vanligaste databasprogrammet är Microsoft Access.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa

QuickTime

QuickTime är en standard för video och animationer. QuickTime används av vissa spel, men i så fall får du QuickTime-programmet levererat tillsammans med spelet.

Läs mer

Piratkopia

En otillåten kopia av en produkt, oftast ett program eller ett spel. Piratkopior är olagliga och mjukvarubranschen ser inte med blida ögon på distributörer av piratkopierade produkter.

Läs mer

Benchmark

Test eller testprogram som kan testa datorn eller dess delar.

Läs mer

Nyeste

WinZip

WinZip är det mest populära komprimeringsprogrammet på marknaden. Med WinZip kan du läsa praktiskt taget alla komprimerade filer som du kan stöta på på Internet.

Läs mer

Windows ME

Windows ME är efterföljaren till Windows 95 och Windows 98.

Läs mer

Webbläsare

En webbläsare är ett program som används för att titta på webbsidor på internet.

Läs mer