Mannen bakom Windows: Bill Gates

En begåvad men aningen missanpassad amerikansk ung man blev drivkraften bakom datorålderns största framgångshistoria och under många år världens rikaste människa.

Som barn var Bill Gates så oregerlig att hans mor skickade honom till en psykolog. Pojken var så envis att det var omöjligt för honom att passa mat- och sovtider när han hade annat i tankarna - och det hade han ofta. Efter ett år gav psykologen upp och meddelade föräldrarna att det inte fanns något att göra: "Det är ingen idé att försöka få honom att göra något han inte vill - ni kommer ändå inte att lyckas" var psykologens utlåtande. Tre årtionden senare var knatten från Seattle på god väg att bli världens rikaste människa och en av frontfigurerna för den digitala revolutionen.

Vid tolv års ålder skickades William Henry Gates III till en privatskola som hade något så ovanligt som ett datorrum, och en av de första skoldagarna blev han undervisad av en matematiklärare hur datorerna fungerade. I efterhand har läraren sagt att "den dagen, och bara den enda dagen, kunde jag mer om datorer än han."

Tidslinje: Historien som Windows
(Artikeln börjar efter tidslinjen.)
Fokuserade på mjukvara framför hårdvara
Tillsammans med sin två år äldre skolkamrat Paul Allen började Gates utforska möjligheterna med datorerna som vi den här tiden var opraktiska och ovanliga, men som så småningom skulle bli var mans egendom. Detta skulle dock aldrig inträffa om användarna måste skriva in långa trassliga kommandon för även de enklaste uppgifterna. Därför började Gates och Allen utveckla ett operativsystem för datorn som skulle göra den enklare att kommunicera med för vanliga användare.
Ett av Gates genidrag var att fokusera på program (mjukvara) i stället för maskiner (hårdvara). I stort sett alla andra arbetade med att bygga nyare, kraftfullare, smartare och mindre datorer. Gates och Allen grundade i stället Microsoft, som kunde leverera program till dem allihop.

Programmerade 16 timmar i sträck
Att beskriva Gates som en arbetsnarkoman skulle vara en underdrift. Ingen kunde på samma sätt som tonåringen Bill sitta klistrad djupt koncentrerad vid skärmen i åtta, tio och sexton timmar i sträck och programmera. Det kunde bli flera dagars oavbrutet arbete innan han gav sig tid att sova bredvid tangentbordet, för att vakna efter några timmar och fortsätta programmera innan han glömt och tappat den invecklade logiken i sin programmering. Det är knappast en arbetsmetod som kan rekommenderas, men resultaten blev ofta fantastiska.

Microsoft grundades 1975, och några år senare hade företaget en rejäl bit av marknaden för operativsystem. 1985 kom den första versionen av Windows ut på marknaden och året efter börsnoterades Microsoft. I ett slag blev Bill Gates och tre andra medarbetare dollarmiljardärer, samtidigt som tolvtusen av företagets dåvarande medarbetare blev miljonärer tack vare sina medarbetaraktier.

Fokuserar på välgörenhet
Bill Gates drog sig tillbaka från rollen som företagets VD år 2000, men fortsatte som inflytelserik styrelsemedlem. Några år senare steg han ner även från den rollen, och hans nuvarande titel är kort och gott teknisk rådgivare.
Bill Gates har i många år lagt ner mycket tid och pengar på välgörande ändamål, och har donerat den största delen av sin miljardförmögenhet till sin stiftelse som han driver tillsammans med sin hustru Melinda - Bill & Melinda Gates Foundation. Stiftelsen satsar framför allt på sjukvårds- och utbildningsprojekt i tredje världen, bland annat när det gäller att bekämpa aids bland barn i fattiga länder. Sedan stiftelsen grundades har dess insatser beräknats ha räddat 6,9 miljoner liv från diverse sjukdomar.
År 2002 utnämndes Bill Gates till teknologie hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan, och 2007 tillsammans med sin hustru Melinda till hedersdoktor vid Karolinska Institutet.

Läs allt om Windows 10
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Skapa flera skrivbord i Windows

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Windows Update låser sig

Windows Update låser sig

“Konfigurerar uppdateringar. 37% är slutfört – stäng inte av datorn”. Så brukar det se ut när Windows installerar uppdateringar. Det händer dock att uppdateringen inte slutförs utan fastnar under vägen. Med det här går det att fixa irriterande fel i Windows Uppdatera.

Läs mer

Nyeste

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Så skulle Instagram se ut i Windows 95

Hur skulle Instagram se ut om det kördes i Windows 95? En rysk designer visar ett alternativ.

Läs mer

Historien om Microsoft Windows

Den här veckan är det sista chansen att uppgradera till Windows 10 utan att det kostar något. Här är historien om Windows ursprung.

Läs mer