Drönare sköter leveranserna

Häftig framtidsvision håller på att bli verklighet, nu börjar drönare leverera varor.

Drönare är som gjord för att leverera varor, men ofta sätter lagar och förordningar käppar i hjulet. En rad olika tekniska lösningar visar dock vad vi kan komma att få se inom några år. Här är några av de saker som kan levereras med drönare, och där man redan utför konkreta tester på olika platser världen runt.

Böcker
Amazon Prime Air är en underavdelning till internetbutiken Amazon, och här testar man just nu drönarleveranser i USA, England, Israel och Österrike. Amazons uttalade mål är att kunna leverera böcker till köparen inom 30 minuter med hjälp av drönare. Än så länge är det dock bara en framtidsvision, främst eftersom amerikansk luftlagstiftning stoppar den typen av användande. Bilden här ovan visar Amazons drönare.

Medicin
Drönare är perfekta för leveranser som annars skulle vara väldigt svåra att nå, till exempel efter naturkatastrofer. 2015 godkände amerikanska luftfartsmyndigheten att drönare skulle få leverera medicin och annat livsnödvändigt material i delstaten Virginia. Detta är än så länge det enda tillfället då leveranser med drönare har fått tillstånd att genomföras i USA.

Pizza
I Nya Zeeland har Domino's Pizza fått tillåtelse att testa att använda drönare för att leverera pizza. Detta är första gången som kommersiella leveranser med drönare har godkänts någonstans i världen.

Med den drönarteknik som finns nu är den praktiska gränsen för leveranser att föremålen inte är skrymmande och att de väger under ett kilo.Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer