En timma med PlayStation VR

Snart bjuder Sony in oss alla till sina virtuella världar

För en tid sedan hade pressen möjlighet att besöka Nordisk Films lokaler för att testa Sonys lösning för virtuell verklighet - PlayStation VR. Redan innan besöket hade jag spenderat några timmar med HTC Vive - ett tämligen kraftfullt VR-headset för datorer - så jag var nyfiken på om Sony verkligen skulle kunna ta upp kampen. PlayStation VR kostar ju trots allt bara hälften så mycket, samtidigt som den kräver spelkonsolen PlayStation 4, som trots allt inte är i närheten av att kunna matcha datorkraften i en toppmodern dator.
För att köra en lång historia kort: jag var skeptisk men måste jag erkänna att jag blev mycket positivt överraskad.

Strålande bildkvalitet
Under den första demonstrationen, Rush of Blood, som är en rundtur genom ett spökhus inspirerat av spelet Until Dawn, slår det mig hur bra bildkvaliteten är. Det tar bara några sekunder innan hjärnan är övertygad om att jag befinner mig i ett spökhus, och jag ryggar instinktivt tillbaka från sågklingor som passerar några millimeter framför ansiktet. Grafiken är bra och visas med en stadig bilduppdateringshastighet, så trots all bilden är lite grynig - ögonen befinner sig ju trots allt bara ett par centimeter från en bildskärm - är det snabbt glömt när spelen startar. Det tekniska klarar med andra ord av uppgiften.

Nästa stopp är en racingstol med tillhörande ratt och pedaler. Spelet Drive Club har stöd för PlayStation VR och det ger en extra kick när det går att röra sig som man vill i en värld, och hela kroppen reagerar instinktivt när bilen krockar med ett vägräcke efter en misslyckad sladd. Det är förmodligen långt ifrån alla som har råd eller utrymme med en racingstol hemma, men jag tror att känslan kommer att vara utmärkt även i en soffa och en vanlig handkontroll.

Biljakt och hajangrepp
Dagens sista demonstrationer var ett urval av små spelliknande program som kallas PlayStation Worlds, och visar lovande koncept av eventuella framtida program. Här finns London Heist som är en biljakt genom London där du skjuter mot skurkar i bilar och på motorcyklar. Det är faktiskt ett rent nöje att skjuta med den ena handen, och plocka upp och sätta in ett nytt magasin i vapen med den andra handen. Demot spelas med PlayStation Move-kontrollerna, men enligt Sony kommer samtliga spel även att kunna spelas med den vanliga handkontrollen.

Efter biljakten hamnar jag i en dykbur i spelet Into the Deep och skickas mot havets botten. Utsikten är tjusig och mycket övertygande, men friden får ett abrupt slut när en närgången haj kastar sig mot buren och försöker slå den i småbitar.

Den sista demonstrationen heter Scavenger’s Odyssey och påminner en hel del om Nintendo-spelet Metroid Prime, vilket verkligen inte är någon nackdel. Du sitter i en stor robot som befinner sig på en ödelagd rymdstation. Roboten kan hoppa från plattform till plattform, knuffa på saker och ta sig fram på alla ytor. Det är en mycket speciell känsla att hela tiden kunna vända sitt perspektiv upp och ner, och det tar bara en kort stund att lära sig hantera styrningen. Om det inkluderas ett långt och spännande äventyr i den färdiga versionen av Scavenger’s Odyssey, då kan det mycket väl bli en av de bästa sakerna med PlayStation VR.

Kräver extrautrustning
Själva headsetet kommer att kosta mellan 4500 och 5000 kronor och kräver att du äger en PlayStation Camera. Enligt Sony kommer alla spel att fungera tillsammans med Dual Shock 4-handkontrollen, men VR-systemet är främst tänkt att användas tillsammans med PlayStation Move-kontroller. Det tillkommer med andra en hel del extrakostnader om du inte redan äger dessa tillbehör, men fortfarande billigare än konkurrenterna Oculus Rift och HTC Vive som ligger närmare 10000 kronor.
Nu är Sonys stora uppgift att även visa att de har spel som kan lockas oss att investera i utrustningen. Demonstrationerna var snygga och fascinerande, men det var bara demonstrationer. Det kommer att krävas mycket mer för att locka köpare när nyhetens behag har försvunnit. Det råder dock inga tvivel om att hårdvaran är tillräckligt kompetent, PlayStation VR fungerar bra samtidigt som den är gediget konstruerads och behaglig att använda.
PlayStation VR lanseras den 13 oktober 2016.


Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Intel arbetar på ny teknik som ska ge rekordstora SSD.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer