Sony HDR-CX130E videokamera

Är du inte filmare till yrket, men känner att du vill gå vidare från den digitala kompaktkameran, finns det många små digitala videokameror att välja mellan. Sony HDR-CX130E är ett bra och lättanvänt alternativ.

Pris:

3.800,00 kr
Kontrollera priser

Vårt betyg:

Läsarnas betyg:

 

Här hittar vi en optisk zoom på 30x och upp till 42x med det utvidgade läget, som Sony kallar den digitala zoomen. En så pass kraftfull zoom kan inte användas till något njutbart med mindre än att kameran står på ett stativ, även om den inbyggda optiska stabilisatorn fungerar utmärkt. Det krävs en hel del övning för att få full kontroll över hur mycket man vill zooma och med vilken hastighet zoomningen ska ske.
Bildsensorn reducerar bildbrus och ger skarpa bilder. Det går att filma i en hastighet av 50 bilder i ­sekunden med full hd-­kvalitet. Bildkvaliteten är rimlig i den här prisklassen, dock utan att vara ­exceptionellt imponerande. Inspelningarna sparas på ett sd-kort och det behövs ett minneskort på åtminstone 16 gigabyte.
Autofokusen är blixtsnabb och fungerar bra även under dämpad belysning. En finess är att det går att välja en egen fokuspunkt i bilden genom att peka på rätt ställe i motivet på den tryckkänsliga ­skärmen.
Den som har lite vana från en digitalkamera behöver knappast ens titta i manualen för att börja ­filma. Det är mycket enkelt att ansluta kameran till ­datorn via usb för att överföra filerna. Dumt nog följer det inte med någon hdmi-kabel för att ansluta kameran till exempelvis en tv.
Ett större problem är kanske att batterierna tar slut ganska fort. Ska du filma under en hel helg är det viktigt att ta med laddaren. I övrigt är det mesta i topp.

Läs fler tester och nyheter i PC-tidningen
Beställ tidningen här

Fakta

Sensor: 1/4-typ, Exmor R CMOS
Upplösning: Full hd (1 920x1 080)
Zoom: 30x optisk/42x digital
Lagring: SD-kort och
Memory Stick
Övrigt: Usb, hdmi

  • Lättanvänd

  • Bra zoom

  • Hög bildkvalitet

  • Kort batteritid

  • Ingen hdmi-kabel

Externa länkar
Läs mer om...
Spara 581 kronor

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 581 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Spegelreflex för nybörjare

Spegelreflex för nybörjare

Nikon D3000 är en spegelreflexkamera och lillasyskon till D5000, som vi testade i nummer 12/2009. Det innebär att prestandan är något nedtonad jämfört med det större och dyrare syskonet.

Läs mer

Bra bilder i snigelfart

Bra bilder i snigelfart

Trots ett rejält objektiv och 10x optisk zoom har Sony tagit fram en riktigt kompakt kamera. På baksidan dominerar den stora skärmen och det finns bara plats för fyra knappar.

Läs mer

Härdig kamera

Härdig kamera

Nikon Coolpix AW100 är en kombinerad video- och stillbildskamera som är gjord för att tåla tuffa tag. Den klarar tio minusgrader lika bra som att tas med på tio meters djup under snorklingsturen.

Läs mer

Nyeste

Test av GoPro Hero 3 Silver

GoPro Hero 3 Silver är en otroligt bra kamera trots det lilla formatet. Perfekt utformad för sitt ändamål.

Läs mer

Vattentät liten semesterkamera

Sony Cyber-shot DSC-TX20 är en lättanvänd och kul kamera som är fylld med funktioner. Den kräver dock mycket ljus.

Läs mer

Spela in hög upplöst film

Även om det står Full hd på sidan av webbkameran är det ingen garanti för hög bildkvalitet eller bra inspelningar. Läs vidare och få reda på vilka av dessa lyxiga webbkameror som ger dig de bästa videoinspelningarna.

Läs mer