Sony HDR-CX130E videokamera

Är du inte filmare till yrket, men känner att du vill gå vidare från den digitala kompaktkameran, finns det många små digitala videokameror att välja mellan. Sony HDR-CX130E är ett bra och lättanvänt alternativ.

Pris:

3.800,00 kr
Kontrollera priser

Vårt betyg:

Läsarnas betyg:

 

Här hittar vi en optisk zoom på 30x och upp till 42x med det utvidgade läget, som Sony kallar den digitala zoomen. En så pass kraftfull zoom kan inte användas till något njutbart med mindre än att kameran står på ett stativ, även om den inbyggda optiska stabilisatorn fungerar utmärkt. Det krävs en hel del övning för att få full kontroll över hur mycket man vill zooma och med vilken hastighet zoomningen ska ske.
Bildsensorn reducerar bildbrus och ger skarpa bilder. Det går att filma i en hastighet av 50 bilder i ­sekunden med full hd-­kvalitet. Bildkvaliteten är rimlig i den här prisklassen, dock utan att vara ­exceptionellt imponerande. Inspelningarna sparas på ett sd-kort och det behövs ett minneskort på åtminstone 16 gigabyte.
Autofokusen är blixtsnabb och fungerar bra även under dämpad belysning. En finess är att det går att välja en egen fokuspunkt i bilden genom att peka på rätt ställe i motivet på den tryckkänsliga ­skärmen.
Den som har lite vana från en digitalkamera behöver knappast ens titta i manualen för att börja ­filma. Det är mycket enkelt att ansluta kameran till ­datorn via usb för att överföra filerna. Dumt nog följer det inte med någon hdmi-kabel för att ansluta kameran till exempelvis en tv.
Ett större problem är kanske att batterierna tar slut ganska fort. Ska du filma under en hel helg är det viktigt att ta med laddaren. I övrigt är det mesta i topp.

Läs fler tester och nyheter i PC-tidningen
Beställ tidningen här

Fakta

Sensor: 1/4-typ, Exmor R CMOS
Upplösning: Full hd (1 920x1 080)
Zoom: 30x optisk/42x digital
Lagring: SD-kort och
Memory Stick
Övrigt: Usb, hdmi

  • Lättanvänd

  • Bra zoom

  • Hög bildkvalitet

  • Kort batteritid

  • Ingen hdmi-kabel

Externa länkar
Läs mer om...
Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

Pejl på din pc under 2014

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner under 2014. Spara 545 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

PC-tidningen
Mest lästa
Gedigen kamera med bra zoom

Gedigen kamera med bra zoom

Med en stor lins och en kraftfull optisk zoom på 14x är den här kameran ett ­reellt alternativ till en spegelreflexkamera. S8200 är kompakt och välbyggd, ­vilket inte minst märks på vikten – 200 gram känns i fickan.

Läs mer

Digital stilikon i ny version

Digital stilikon i ny version

Olympus Pen-kamera som släpptes förra året väckte en hel del uppseende. Formgivningen bygger på en 50 år gammal analog kamera. En Pen-kamera byggs med hög kvalitet och retroutseendet fick hjärtat att banka lite fortare hos många entusiaster.

Läs mer

Superzoom och gps i kompakt format

Superzoom och gps i kompakt format

Det ställs allt högre krav på kompaktkamerorna och Panasonics nya Lumix DMC-TZ20 ser ut att uppfylla de ­flesta av dem.

Läs mer

Nyaste
Test av GoPro Hero 3 Silver

Test av GoPro Hero 3 Silver

GoPro Hero 3 Silver är en otroligt bra kamera trots det lilla formatet. Perfekt utformad för sitt ändamål.

Läs mer

Vattentät liten semesterkamera

Vattentät liten semesterkamera

Sony Cyber-shot DSC-TX20 är en lättanvänd och kul kamera som är fylld med funktioner. Den kräver dock mycket ljus.

Läs mer

Spela in hög upplöst film

Spela in hög upplöst film

Även om det står Full hd på sidan av webbkameran är det ingen garanti för hög bildkvalitet eller bra inspelningar. Läs vidare och få reda på vilka av dessa lyxiga webbkameror som ger dig de bästa videoinspelningarna.

Läs mer