VR mot smärta

Konstgjord verklighet kan hjälpa mot nacksmärtor.

Med hjälp av konstgjord verklighet försöker fortskare hjälpa patienter med nacksmärtor. Vid University of South Australia har de har använt virtual reality-hjälmar för att skapa en konstgjord verklighet i avsikt att testa smärttröskeln hos personer med kroniska nacksmärtor. Personerna ombads vrida huvudet i den virtuella världen tills de upplevde smärta, för att ta reda på om visuella ledtrådar som förutspår kommande smärta är tillräckligt för att känna verklig smärta.

När man använde den verklighetstrogna men konstgjorda världen, men med den skillnaden att hjälmen simulerade att de vred nacken mindre än de gjorde i verkligheten, ökade personerna sin rörelseförmåga med i genomsnitt sex procent utan att känna smärta. På samma sätt kände de smärta tidigare om hjälmen simulerade att de vred huvudet mer än de i själva verket gjorde.

När forskarna med hjälp av VR-hjälmen kan anpassa hur verkligheten uppfattas av patienten, vill forskarna låta patienterna utan smärta eller nervositet öva på att vrida nacken mer än vad som är bekvämt. Tanken är att den träningen ska kunna leda till att smärtan reduceras även i verkligheten.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer