Vem äger vad

Striden om den berömda ap-selfie fortsätter.

Förra året skrev vi att organisationen bakom onlineuppslagsverket Wikipedia hade hamnat på kollisionskurs med den brittiska naturfotografen David Slater. Anledningen var en selfie, det vill säga en bild som fotografen tagit av sig själv, tagen i Indonesien av makakhonan Naturo som "lånade" en av Slaters kameror och råkade fotografera sig själv. Bilden publicerades på Wikipedia som vägrade plocka bort bilden trots Slaters uttryckliga önskemål om detta med argumentet att ett djur visserligen inte kan äga rättigheterna men inte heller David Slater hade upphovsrätten då han inte tagit bilden. Slutligen fick dock Slater rätten till fotot av amerikanska upphovsrättsmyndigheter.

Nu blandar sig dock djurrättsorganisationen Peta i historien och stämmer å Naturos vägnar Slater. Peta anser att det tidigare beslutet bara är en åsikt av flera, och att Slater inte kan få rättigheterna till bilden då apan tog bilden på egen hand. Peta tror att de har stora chanser att vinna tvisten, men har även fått kritik för att lägga ner tid och pengar på trivialiteter i stället för viktigare djurrättsfrågor.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer