Världens äldsta dator vägrar pension

61-åringen är världens äldsta fullt fungerande dator.

Datorn heter Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell (eller witch) och väger 2,5 ton. Den kolossala maskinen konstruerades med pålitlighet i åtanke snarare än snabbhet och dess uppgift var att lösa matematiska problem åt forskarna vid det brittiska atomenergicentret. Som en av på sin höjd ett dussin maskiner i världen är det ett mindre mirakel att maskinen överlevt intakt. De andra har antingen demonterats eller återvunnits. Som världens äldsta digitala dator ger den en underbar inblick i hur datorer fungerar inuti, vilket också gjort att maskinen under en lång period tjänstgjort som undervisningsdator. Nu finns den åter för allmän beskådan i Birmingham efter ett treårigt restaureringsprojekt som mött vissa svårigheter. Vissa komponenter har inte tillverkats på mycket länge och få är familjära med hur reläer och hålremsläsare fungerar. Äldre operatörer har fått rycka ut och väcka gamla kunskaper till liv, medan de yngre har fått börja om från början.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Bra skärm på en kvarts tum

Bra skärm på en kvarts tum

Ett skotskt företag har tagit fram en skärm som är mindre än ett frimärke. Skärmen kan byggas direkt in i ett par solglasögon.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer