Trögt för legala e-böcker

Bristande respekt är en av anledningarna.

Trots att det är mer än tio år sedan den första e-boken på svenska publicerades, väntar den digitala litteraturen fortfarande på att få det stora lyftet i Sverige. Detta trots att det digitala formatet i flera delar av världen har blivit den vanligaste utgivningsformen för böcker. Detta enligt en rapport som Svenska Förläggareföreningen har publicerat.

Enligt rapporten utgör e-boksförsäljningen bara en procent av alla böcker som säljs i Sverige varje år, och en orsak till den låga siffran ska enligt upphovsmännen vara att böckernas upphovsrätt inte respekteras. En majoritet av de e-böcker som svenskar läser är nämligen illegalt nedladdade från olika fildelningstjänster. Rapportens medförfattare Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen poängterar hur viktigt det är att polisanmäla fildelningstjänsterna, men vill även se ett organiserat samarbete med internetoperatörerna.

- Operatörerna är en nyckelspelare. Rättighetsinnehavare som upptäcker att deras verk sprids av en fildelningstjänst bör kontakta operatören direkt, säger Sara Lindbäck.

Pia Janné Nyberg, jurist på Svenska Förläggareföreningen, efterlyser en ny inställning från landets politiker. Hon menar att de har varit rädda för att säga ifrån och stå upp för upphovsrätten, och att det i dag är för stort fokus på internetanvändarens integritet.

- Den är förstås också viktig, men det talas för lite om att det finns fler vars rättigheter kränks på internet, nämligen rättighetshavarnas. Det har man känt till länge, ändå görs inget, säger Nyberg.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Specialglasögon för spel i 3d

Specialglasögon för spel i 3d

Nvidia 3D Vision kräver en bildskärm som klarar 120 hertz. Glasögonen stänger bilden för ett öga i taget och på så sätt upplever man bilden i 3d.

Läs mer

Världsrekord brakar igenom brandvägg

Världsrekord brakar igenom brandvägg

Det svenska företaget Clavister har skickat data genom en brandvägg med 500 Gigabit i sekunden.

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer