Tomtespaning

Microsoft och amerikanska försvarsmakten spårar rödklädd slädflygare.

Det började för 60 år sedan med en annons där amerikanska barn kunde ringa till tomten. Misstaget var att fel telefonnummer publicerades, så i stället för att ringa till tomten hamnade barnen på ett hemligt nummer direkt till NORAD (North American Aerospace Defense Command). Operativa chefen, överste Harry Shoup, improviserade och konstaterade med ett gladd HO HO HO till barnen som ringe och berättade var tomten befann sig. Sedan dess har tomtejakten blivit en årlig tradition, och militär personal på NORAD ställer varje år upp som frivilliga för att svara i telefon och de senaste även e-post från nyfikna barn.

Detta kallas för NTS-programmet (Norad Tracks Santa) och är ett årligt uppdrag att spåra Tomtens färd över jorden och rapportera om var han befinner sig vid olika tidpunkter, en uppgift som enligt deras egen utsago har underlättats betydligt i takt med att man har fått tillgång till fler och fler geostationära satelliter, men man hävdar även att man utnyttjar radarsystemet North Warning System, digitala spionkameror samt spaningsflygplan för ändamålet.
Nu samarbetar man även med Microsoft som hjälper till med resurser som Bing, Microsoft Edge, Windows Maps, Cortana och Azure Premier Services för att hjälpa NORAD att spåra tomten.

För mer information om spaningsuppdraget, var man kan få tag på spårnings-appar samt tidsfördriv tills tomten kommer, besök webbplatsen www.noradsanta.org.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Företaget bjuder in till testversionen av sitt nya sociala nätverk Socl.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer