Telia Fiber

Telia satsar på fiber

Företaget satsar nio miljarder på utbyggt bredband.

9 oktober 2014

Telia satsar totalt nio miljarder kronor på utbyggnaden av supersnabbt fiberbredband i Sverige mellan 2015 och 2018. Målsättningen med satsningen är att kunna erbjuda fiberuppkoppling till 1,9 miljoner hushåll senast 2018.

  • Nu växlar vi upp digitaliseringen av Sverige. Att vi investerar mer pengar i fibernätet gör att vi kan öka tempot i utbyggnaden och ge fler chansen till den snabbaste uppkopplingen som finns. Fler får möjlighet att ta del av de fördelar digitaliseringen innebär, såväl hemma i bostaden som på jobbet säger Malin Frenning, VD för Telia Sverige.

Den utbyggnad som planeras inkluderar såväl tätort som landsbygd och gäller både villor och flerbostadshus. Även byalag och ekonomiska föreningar kommer ha möjligheter att ansluta sig till fibernätet.

Utbyggnaden baseras på efterfrågan av fiberanslutning från både hushåll och företag, och det fibernät som byggs av Skanova, ett systerbolag till Telia, är ett öppet nät, vilket innebär att kunderna kan välja mellan flera tjänsteleverantörers erbjudanden för bredband, digital-tv och bredbandstelefoni.

Fibersatsningen skapar även förutsättningar för fortsatt utbyggnad av den senaste generationens mobilnät, 4G, då fibernätet även används för att transportera mobiltrafik. Den utbyggnad av mobilnäten som nu pågår innebär att Telias 4G- och 3G-nät kommer täcka mer än 90 % av Sveriges yta redan nästa år.

Kanske är du intresserad av...