Telia satsar på fiber

Företaget satsar nio miljarder på utbyggt bredband.

Telia satsar totalt nio miljarder kronor på utbyggnaden av supersnabbt fiberbredband i Sverige mellan 2015 och 2018. Målsättningen med satsningen är att kunna erbjuda fiberuppkoppling till 1,9 miljoner hushåll senast 2018.

- Nu växlar vi upp digitaliseringen av Sverige. Att vi investerar mer pengar i fibernätet gör att vi kan öka tempot i utbyggnaden och ge fler chansen till den snabbaste uppkopplingen som finns. Fler får möjlighet att ta del av de fördelar digitaliseringen innebär, såväl hemma i bostaden som på jobbet säger Malin Frenning, VD för Telia Sverige.

Den utbyggnad som planeras inkluderar såväl tätort som landsbygd och gäller både villor och flerbostadshus. Även byalag och ekonomiska föreningar kommer ha möjligheter att ansluta sig till fibernätet.

Utbyggnaden baseras på efterfrågan av fiberanslutning från både hushåll och företag, och det fibernät som byggs av Skanova, ett systerbolag till Telia, är ett öppet nät, vilket innebär att kunderna kan välja mellan flera tjänsteleverantörers erbjudanden för bredband, digital-tv och bredbandstelefoni.

Fibersatsningen skapar även förutsättningar för fortsatt utbyggnad av den senaste generationens mobilnät, 4G, då fibernätet även används för att transportera mobiltrafik. Den utbyggnad av mobilnäten som nu pågår innebär att Telias 4G- och 3G-nät kommer täcka mer än 90 % av Sveriges yta redan nästa år.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Kopiera VHS-band till dvd

Kopiera VHS-band till dvd

Nu kan du rädda innehållet på dina gamla videoband med hjälp av HP:s nya dvd-brännare.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer