Telia krävs på 73 miljoner för iPhone-försäljning

Copyswede jämställer mobiltelefonen med en mediespelare.

Upphovsrättsföreningen Copyswede, som för en tid sedan genomförde en ändring som medförde högre priser på bland annat SSD-enheter, har ställt i siktet på Telia, och kräver att de betalar en avgift för sin försäljning av Apples mobiltelefon iPhone. Copyswede kräver 3,50 kronor för varje gigabyte lagringsutrymme, vilket innebär 73 miljoner kronor plus ränta från och med 2009.

Anledningen till den uppblossade konflikten är Telias omfattande försäljning av mobiltelefonen, och att Copyswede vill ha dessa klassificerade som mediespelare, eftersom den har ett inbyggt program för uppspelning av bland annat film och musik. Därför anser Copyswede mobiltelefonerna ska beläggas med privatkopieringsersättning, på samma sätt som som mp3-spelare och usb-minnen.

För tillfället vägrar Telia betala avgiften med hänvisning till att mobiltelefoner inte är "särskilt ägnade" för privatkopiering i lagens mening, utan att dess huvudsakliga funktion är samtal och sms. Copyswede kontrar med att det är möjligt att skicka textmeddelanden även från en iPod Touch, en enhet som enligt dagens regelverk är ersättningspliktig.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer