iPhone

Telia krävs på 73 miljoner för iPhone-försäljning

Copyswede jämställer mobiltelefonen med en mediespelare.

23 juli 2013

Upphovsrättsföreningen Copyswede, som för en tid sedan genomförde en ändring som medförde högre priser på bland annat SSD-enheter, har ställt i siktet på Telia, och kräver att de betalar en avgift för sin försäljning av Apples mobiltelefon iPhone. Copyswede kräver 3,50 kronor för varje gigabyte lagringsutrymme, vilket innebär 73 miljoner kronor plus ränta från och med 2009.

Anledningen till den uppblossade konflikten är Telias omfattande försäljning av mobiltelefonen, och att Copyswede vill ha dessa klassificerade som mediespelare, eftersom den har ett inbyggt program för uppspelning av bland annat film och musik. Därför anser Copyswede mobiltelefonerna ska beläggas med privatkopieringsersättning, på samma sätt som som mp3-spelare och usb-minnen.

För tillfället vägrar Telia betala avgiften med hänvisning till att mobiltelefoner inte är "särskilt ägnade" för privatkopiering i lagens mening, utan att dess huvudsakliga funktion är samtal och sms. Copyswede kontrar med att det är möjligt att skicka textmeddelanden även från en iPod Touch, en enhet som enligt dagens regelverk är ersättningspliktig.

Kanske är du intresserad av...