Svenskt spel om sorg

Nytt spel ska hjälpa spelaren att bearbeta sorg i verkligheten.

Det var när dataspelsstudenten Emil Helge läste en artikel om sorgens fem faser (The Five Levels of Grief) som idén till PC-spelet GRiEF föddes. På Högskolan i Skövde satte man samman en grupp studenter, numera kallade TarHead Studio, som förverkligade spelidén. Det är ett spel som ger en emotionell upplevelse istället för att man samlar poäng. Enkelheten i spelet gör att vem som helst kan spela det. Huvudpersonen är dessutom helt androgyn och fungerar lite som ett tomt skal som man kan fylla med sin egen personlighet.

GRiEF vann Swedish Game Awards i kategorin Best Scenario 2013. Välkomponerade musik- och ljudeffekter bygger upp stämningen i spelet och leder spelaren genom faser som förnekelse, ilska och depression. Även om GRiEF är ett enkelt spel, så riktar sig spelet till ungdomar i tonåren.

– Det är ju trots allt ett tungt tema, och vissa av miljöerna är ganska otäcka, så för att kunna ta ut svängarna ordentligt riktade vi oss till unga vuxna, förklarar Viktor Blomqvist, ansvarig för grafiken i spelet. Vi har utgått från den västerländska kulturens syn på död och sorg när vi skapat spelet. I fasen för ilska, till exempel, har vi jobbat med röda färger i en ogästvänlig miljö full av taggar, eld och svart olja. Men spelet innehåller inget våld, även om temat är tungt.

– GRiEF är ett utomordentligt exempel på hur dataspel används till mer än underhållning. Här har man utvecklat ett spel som faktiskt kan ge spelaren möjlighet att komma i kontakt med sina känslor och kanske till och med läka sorg. Det finns oändliga möjligheter för spelmediet, bara här på Högskolan i Skövde har vi goda exempel på hur dataspelsutveckling samverkar med till exempel sjukvård och kulturarv, säger Ulf Wilhelmsson, lektor och avdelningschef för medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde.

GRiEF släpps i sin helhet den 1 november under spelmässan Gamex som hålls den här helgen i Kistamässan. Utvecklarna och representanter för Högskolan i Skövde återfinns i monter (E:02).

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Digitala brevlådan växer

Digitala brevlådan växer

Mina Meddelanden får första externa partnern.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer