Svenskar vill rösta digitalt

En majoritet av svenskarna går hellre till digitala valurnor.

En ny Sifo-undersökning visar att nästan två tredjedelar, 67 procent, av svenskarna tycker att det borde vara möjligt att rösta via internet i riksdagsvalet. Mest positiva till internetröstning är man i ålderskategorin 30-49 år där 86 procent av kvinnorna och 82 procent av männen tyckte att det borde vara möjligt. Undersökningen visar också att en majoritet skulle använda sig av möjligheten att rösta via internet om den fanns. I åldersgruppen 30-49 år skulle 71 procent använda sig av möjligheten om den fanns medan motsvarande siffra bland de svarande över 65 år bara är 34 procent.

De som uppgav att de inte skulle använda sig av möjligheten att rösta via internet fick också uppge anledning. Anledningarna till att man inte skulle använda möjligheten om den fanns är framförallt att man vill rösta i vallokal (49 procent) och att man värdesätter traditionen (25 procent).

Bland de yngre är det däremot säkerheten som väcker störst misstänksamhet. 14 procent är rädda för hackare, 13 procent för risken att systemet skulle kunna räkna fel, och 12 procent för risken att valhemligheten inte skulle kunna garanteras.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Intel arbetar på ny teknik som ska ge rekordstora SSD.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer