Svenska spelbranschen växer explosionsartat

Skövde och Göteborg starka fästen för företagandet.

Svensk spelindustri står starkare än någonsin och fortsätter att växa mycket snabbt. I Spelutvecklarindex 2013 som släpptes i dagarna kan konstateras att tillväxten i omsättning är 80 procent högre än året innan och att svenska spelföretag omsätter 6,55 miljarder kronor. Samma siffra 2012 var 3,7 miljarder kronor i omsättning. Jämfört med förra året har antalet företag inom spelbranschen ökat från 145 år 2013 till 170 och många återfinns i Skövde och Göteborg. En anledning är Högskolan i Skövde där det finns cirka 550 dataspelsstudenter på olika utbildningsnivåer, närmare 50 lärare och ett nära samarbete med Gothia Science Park som sysselsätter ett stort antal utvecklare. Totalt är långt över 700 personer verksamma inom dataspelsbranschen i området kring Högskolan i Skövde och Gothia Science Park vilket ger en stor tillväxtpotential för framtiden och en fortsatt stärkt internationell konkurrenskraft.

Tidigare i veckan blev det även offentligt att Microsoft köper den svenska spelutvecklaren Mojang, som ligger bakom spelet Minecraft, för 2,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 18 miljarder svenska kronor.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

4 tips för att blir en fena på drönare

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer