Svensk polis gör succé på Facebook

Når ut till fler med viktiga budskap när andra tappar följare.

Facebooks algoritmer för hur inlägg sprids har på senare tid försvårat för organisationer att nå ut med sina budskap, eftersom man vill att fler ska betala för annonser och marknadsföring. Detta till trots når svensk polis ut till i genomsnitt fyra gånger fler läsare än de har följare på sina sidor.

Riskpolisstyrelsen meddelar att de enbart betalar för annonsering om de fått uppdrag från regeringen att göra det, annars finns det inga pengar till annonser på sociala medier eftersom skattepengar inte ska gå till sådant. Men medan många organisationer och företag nu ser inläggen tappa läsare är trenden tvärt om för svensk polis vars största inlägg nåddes av hela 2,6 miljoner svenskar. Hela 300 000 personer interagerade med inlägget på något vis, delade, gillade eller kommenterade. Flera av polisens inlägg har bättre räckvidd än de hade kunnat köpa för annonspengar.

En av anledningarna till framgången är den genomtänkta strategin och att de pratar med människor ur den tilltänkta målgruppen, ett inlägg ska engagera och väcka känslor. Väcker ett inlägg inga känslor så händer ingenting. Om inlägget riktar sig till tonårsföräldrar kollar de med de tonårsföräldrar som Polisen har internt. De försöker också få med en uppmaning att agera, till exempel "dela detta så att dina vänner vet hur det ska agera vid ett inbrott". Polisen försöker också bjuda in till en gemenskap och anpassar materialet till kanalen, artiklar publicerade direkt från polisen.se har inte alls fått samma genomslagskraft som inlägg specialskrivna för sociala medier.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Apples grundare död

Apples grundare död

Apples grundare och styrelseordförande Steve Jobs har avlidit.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer