Starkt år för svensk e-handel

Svenska detaljhandelns försäljning på ökade kraftigt förra året.

Totalt ökade den svenska detaljhandelns försäljning på internet med 16 procent under 2014, och omsättningen uppgick till 42,9 miljarder kronor. Det framgår av e-barometern för 2014 som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Den överlägset största branschen e-handeln var hemelektronik, där 23 procent av den totala omsättningen idag kommer från försäljning på internet. Branschen växte med 17 procent på internet under 2014 och omsatte 10,3 miljarder. Hemelektronik är också den bransch som kommit längst med att få fysiska och digitala försäljningskanaler att samspela.

Svenska konsumenter är dessutom noggranna innan köp, nästan varannan konsument anger i e-barometern att de inför sitt senaste köp i en fysisk butik först gjorde research på internet, och knappt en av tio gjorde research med sin mobiltelefon i samband med att köpet skedde i en fysisk butik.

De branscher vars e-handel ökade mest under 2014 var leksaker/barnartiklar (38 procent) och bygghandeln (33 procent). Även sport/fritid (20 procent) och heminredning/möbler (18 procent) ökade sin försäljning kraftigt.

- Konsumenterna köper i allt högre utsträckning otympliga varor och färskvaror på nätet, varor som de vill få levererade direkt hem. Det kommer ske mycket inom hemleveranser det närmaste året, vilket sannolikt bidrar till att e-handeln även under kommande år når riktigt höga tillväxttal, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Specialglasögon för spel i 3d

Specialglasögon för spel i 3d

Nvidia 3D Vision kräver en bildskärm som klarar 120 hertz. Glasögonen stänger bilden för ett öga i taget och på så sätt upplever man bilden i 3d.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer