Spela på skoltid

Svensk gymnasieutbildning i e-sport för blivande professionella spelare.

Tävlingsinriktat spelade på datorer och konsoler, så kallad e-sport, har snabbt växt till att bli den enskilt största idrotten i världen sett till antalet utövare. Samtidigt har prissummorna skjutit i höjden och evenemangen lockar alt fler åskådare. De olika internationella turneringarna beräknas ha delat ut hisnande 240 miljoner kronor i vinstpengar förra året. Arlandaskolan i Sigtuna väljer nu att starta en specialinriktad utbildning som jämställer e-sport med andra idrottsutbildningar, så att den som siktar på att bli professionell e-sportare ska kunna satsa på en karriär på samma sätt som andra idrottare.

- Skolvärlden måste rent generellt bli bättre på att utbilda elever till den samtid där vi befinner oss, detta är ett bra bevis på just detta, säger Ibrahim Khalifa (S) som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Skolan har tagit fasta på att forskning visar på att spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor, får bättre minne och blir bättre problemlösare. För att bli riktigt bra krävs det dessutom en god fysik för att klara långa stunder av hög koncentration och precision, skriver man dessutom på kommunens hemsida. Därför avser man att skapa en utbildning som skapar balans mellan fysisk och mental prestationsförmåga för att eleverna ska lyckas i sitt spelande. Inledningsvis erbjuds 5-7 platser per år med start läsåret 2015/16 och planen är att öka till 25-30 elever totalt över tre årskurser i samband med läsåret 2017/18. Sverige har sedan början av 2000-talet varit en av de mest dominanta nationerna i flera olika spelgrenar och har tagit en mängd VM-medaljer.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer