Sparar ström med emoji

Datorfigur lockar barn att bli energimedvetna.

På senare tid har så kallade emojis, vilket är grafiska figurer som brukar användas i som komplement i textkommunikation, blivit allt mer populära. Den mest kända är det runda leende ansiktet som brukar kallas smiley, men finns med hundratals olika från tacos och bilar till en rad olika känslouttryck.

Nu pågår ett energisparprojekt på förskolan Björngården i Gävle där barn och personal ska lockas att spara energi med hjälp av e emoji. Den pedagogiska Emoji-figuren som har utvecklats av Schneider Electric visas på en skärm i rummet där föräldrarna hämtar och lämnar förskolebarnen. För varje lampa som släcks så glider pilen in i det gröna fältet och ansiktet flinar allt mer. Och vice versa så blir ansiktet allt ledsnare och pilen glider in i det röda fältet för varje lampa som tänds. Figuren styrs i realtid av programvara från Schneider Electric som mäter förbrukningen i förskolan.

- Barnen har mer och mer reagerat med empati mot figuren och tycker att det är roligare när den är glad. Nu släcker de gärna lyset själva eller säger till vår kokerska att hon ska stänga av sina maskiner, säger Anna Ekman som förskolepedagog på Björngården. Ekman säger att även vuxna har också blivit mer medvetna om strömförbrukningen och blir sporrade när figuren blir glad.

Resultatet av testet är att elförbrukningen sänkts med tio procent på knappt två månader och Gavlefastigheter tänker låta Schneider Electric installera visualiseringsskärmen på ytterligare 20 förskolor varav tio stycken ska vara installerade innan årsskiftet.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Sony lanserar ultratunn tv

Sony lanserar ultratunn tv

I december skickar Sony ut en bara 3 millimeter tunn tv på marknaden i Japan. Tv:n baseras på oled-tekniken, som ger klarare bild och drar mindre ström.

Läs mer

Världens första laptop i filmformat

Världens första laptop i filmformat

CES, Las Vegas: Toshiba har lanserat den första bärbara datorn med filmformat på bildskärmen.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer