Redo för semester

Spara tusenlappar på utlandsresan

Så betalar du minst när du skall ringa eller surfa på semestern.

17 juli 2012

EU har precis infört gränser för vad det får kosta så länge man reser man inom Unionen och surf är den kostnad där avgifterna fortast sticker iväg. Operatörerna har en gräns på 500 – 650 kronor varefter surfen spärras och man som kund måste göra en aktiv åtgärd för kunna fortsätta surfa. Billigast blir att använda ett lokalt nätverk för surf och även använda detta för att ringa sina samtal som IP-telefoni, exempelvis Skype via nätverket. Om detta inte är möjligt blir det billigaste att plocka ut sitt kort ur mobilen och skaffa ett inhemskt kontantkort för samtal och surf. En annan kostnad som kan bli mycket högre än förväntat är mobilsvar, trots att man aldrig avlyssnat det utomlands. Det räcker att mobilen är påslagen och kopplar upp sig mot ett utländskt nätverk för att man som abonnent skall få betala utlandstaxa för alla inkommande samtal i mobilsvar.

Tips för lägre avgifter:

  • Stäng av automatisk hämtning av e-brev

  • Stäng av röstbrevlådan, använd SMS

  • Stäng av tjänster och applikationer i din utrustning som kan använda sig av datatrafik, många gör det utan att man ser att tjänsten används. Se upp om barnen spelar spel eller lyssnar på musik via Youtube, Wrapp och Spotify.

  • Koppla upp dig mot lokala nätverk för surf och IP-telefoni.

  • Ringer och surfar du mycket, skaffa lokalt kontantkort (kräver att mobilen inte är operatörslåst).

  • Kontrollera prislistan för samtal och surf med din operatör, vissa har billiga paket för surf utomlands

Kompletterande fakta: Tre av fyra svenskar tar med mobilen på semestern enligt Sifo.

Enligt PTS: Svenska abonnenter betalade 2,5 miljarder kronor för samtal, SMS och surf i utlandet år 2011 Under år 2011 ringde vi svenskar 220 miljoner minuter från mobiltelefoner utomlands och skickade 178 miljoner SMS.

Kanske är du intresserad av...