Mina meddelanden

Skattekrav blir digitala

Nu kan även skattekrav skickas via tjänsten Mina meddelanden.

26 februari 2014

Mina meddelanden är en elektronisk tjänst för säker digital myndighetspost där användarna loggar in med e-legitimation och får aviseringar om ny post via e-post eller sms. Nu kommer tjänsten att utökas ytterligare i och med att betalningsuppmaningar och betalningskrav för skatteskulder kommer att skickas elektroniskt till dem som är anslutna.

  • Vi vill gärna uppmärksamma på detta, så att ingen av användarna missar ett betalningskrav, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skatteverket gör varje månad en månadsavstämning av skattekontot, och den som har en skatteskuld att betala får därefter ett brev med information om betalningsuppmaning eller krav. Nu kommer i stället de som är anslutna till Mina meddelanden framöver att få denna typ av brev digitalt istället för med vanlig post. Obetalda skatteskulder lämnas över till Kronofogden.

Fyra myndigheter är idag anslutna till Mina meddelanden: Skattverket, Bolagsverket, Transportstyrelsen och Swedish University Computer Network (Sunet). Ett tjugotal typer av brev förmedlas redan genom e-tjänsten, bland annat beslut om preliminärskatt, genomförda rut- och rottjänster och körförbud. Allt fler tjänster och myndigheter har anslutits sedan starten och genom en regeländring förra året kan nu även kommuner ansluta sig.

De som inte är anslutna till Mina meddelanden får som tidigare sina eventuella krav via vanlig papperspost.

Här kan du läsa mer om Mina meddelanden, hur man ansluter sig och vilken typ av brev som omfattas.

Kanske är du intresserad av...