Skärmar nackdel för barns utveckling

Dagligt användande av skärmar gör det svårare för barn att vara sociala.

En studie utförd vid UCLA i Kalifornien, USA, visar att för mycket tid med smartmobiler, pekdatorer och andra skärmar försämrar barns förmåga att interagera socialt.

I undersökningen mätte forskarna hur två barngrupper i sjätte klass kunde bedöma känslor utifrån ansiktsuttryck på bilder och video. Därefter fick ena gruppen tillbringa fem dagar utan tillgång till elektronisk utrustning, medan den andra gruppen fortsatte att använda skärmar som vanligt - totalt 4,5 timmar per dag framför skärmar i skolan och hemma. Efter fem dagar utan skärmar förbättrades markant barnens förmåga att läsa av ansiktsuttryck och känslor, antalet feltolkningar minskade med en tredjedel.

Enligt professor Patricia Greenfield leder för mycket användning av smartmobiler och pekdatorer till att minska barns förmåga att läsa av emotionella uttryck, vilket gör det svårare att förstå vad andra människor känner. Hon säger också att intresset för att använda digitala medier i undervisning har koncentrerats så mycket på fördelarna att man glömt bort nackdelarna. ”När den personliga kontakten ersätts med interaktion via skärmar verkar de sociala förmågorna försämras”, skriver Greenfield.

Projektledaren Yalda Uhls konstaterar att barn inte kan lära sig icke-verbala emotionella signaler från en skärm. "Om man inte övar sig i att kommunicera ansikte mot ansikte kan viktiga sociala färdigheter gå förlorade. Vi är sociala varelser och behöver apparatfri tid", säger Uhls.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Intel arbetar på ny teknik som ska ge rekordstora SSD.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer