Semestertider inte inbrottstider

Facebook ökar inte risken för inbrott.

Många känner oro inför att drabbas av inbrott under semestern. Statistiskt sett är risken högst på vinterhalvåret. Under semestern väljer somliga att skriva resedagbok och dela med sig av sina äventyr i sociala medier, något som bland annat försäkringsbolag varnat för. Tilltaget skulle, enligt försäkringsbolagen, uppmärksamma tjuvar på att hemmet står obebott. Ett projekt vid Blekinges tekniska högskola ger dock inget stöd åt den teorin. En av anledningarna skulle kunna vara att Facebook ändrat inställningar så att det blir svårare för obehöriga att komma åt användarnas profiler.

- Statistiskt sett ökar inte bostadsinbrotten under sommaren, säger Erika Sallander, utredare vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Däremot är det fortfarande viktigt att medverka i grannsamverkan och hämta post, klippa gräset och hålla utkik på gatan, eftersom uppenbart semestertomma hus fortfarande är i riskzonen. Somliga tjuvar är även så fräcka att de smyger in medan ägarna är hemma, om dörren står olåst. Många förvarar nycklar, plånböcker och annat viktigt i hallen, det gör det lätt för tjuven att komma över värdesaker även om man är hemma.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

4 tips för att blir en fena på drönare

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer