Piratpartiet använder Bitcoin

Första partiet att acceptera donationer i den ospårbara valutan.

Inför det kommande nyvalet är Piratpartiet det första politiska partiet som tar emot donationer i Bitcoin, en ny valuta som saknar fysisk motsvarighet och bara finns i digital kod, och överföringarna sker helt utan medverkan från banker.

- Den nya tekniken är decentraliserad, säker, och öppen, och det är Bitcoin ett utmärkt exempel på, säger Anton Nordenfur, Piratpartiets partiorganisatör. Bitcoin tar tillbaka makten över pengarna från bankerna till individerna, och som ett modernt parti är det självklart för oss att använda det.

- Vår budget är bara en bråkdel av de andra partiernas, och när vi inte får statligt stöd måste vi förlita oss på donationer, berättar Anton Nordenfur. Självklart vill vi göra det så enkelt som möjligt att donera, och där är Bitcoin framtiden.

En annan aspekt av den virtuella valutan är att det är omöjligt att spåra varifrån en transaktion kommer, vilket hindrar tredjepartsinblandning på ett annat sätt än vid traditionella pengasystem, vilket har gjort det till en populär valuta vid illegal handel på internet. Det återstår även att se om det kan komma att ställa till det för partiet enligt den nya lagen som antogs i april i år som säger att om ett parti har tagit emot ett bidrag till ett värde som överstiger ett halvt prisbasbelopp ska även bidragets storlek, vad det består av och bidragsgivarens identitet redovisas, vilket i praktiken kan bli en omöjlighet vid användandet av Bitcoin.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer