Piratpartiet anklagar svenska domstolar för rättsröta

Partiet osäkra på rättvis behandling inför eventuell rättsprocess för att de hjälper fildelarsajten The Pirate Bay.

Enligt ett brev som skickats till Piratpartiet från Rättighetsalliansen kommer partiet att dras in i en rättslig process om man inte stänger av tillgången till internet bland annat för fildelarsajtens The Pirate Bay innan den 26 februari. Anledningen är att Piratpartiet sedan 2010 har agerat internetleverantör för webbplatsen.

Enligt Piratpartiets partiledare Anna Troberg är det inte olagligt att förse Pirate Bay med internetaccess vilket skulle betyda att partiets verksamhet laglig. Hon tycker inte heller att lagliga verksamheter ska behöva utsättas för den typen av hot.

Anledningen till Rättighetsalliansens agerande är att enligt dem kan internetleverantörer hållas ansvariga om de tillhandahåller tjänster till olagliga fildelningssajter, och organisationen hänvisar till ett beslut av Högsta domstolen förra året samt flera fällande domar i tingsrätter och hovrätter.

I brevet till Piratpartiet från Rättighetsalliansen står bland annat att läsa att "Genom det beslutet blev det slutligen fastställt att inte endast den som administrerar en illegal fildelningstjänst utan även den som tillhandahåller internetaccess till en sådan illegal tjänst begår en brottslig handling. Trots att det har klar lagts genom rättslig prövning har ni fortsatt med denna verksamhet. "

Enligt Troberg kommer man att använda tiden fram till den 26 februari för att ta ställning till bhur man ska göra, och att galopperande rättsröta inom svenska rättssystemet gör att man inte vågar lita på en rättvis behandling i domstol. "Liknande fall har präglats av galopperande rättsröta och det är naturligtvis en sak vi måste ta i beaktande när vi beslutar hur vi ska gå vidare med den här saken. I dag är det tyvärr så att det faktum att en verksamhet är laglig inte är en garanti för att man ska få en rättvis rättegång."


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Företaget bjuder in till testversionen av sitt nya sociala nätverk Socl.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer