Fler surfplattor än datorer

Pekdatorer säljer mer än datorer

För första gången säljs fler surfplattor än datorer i Sverige. Det visar Elgigantens försäljningssiffror för första veckan i december.

13 december 2012

Det ökade intresset för surfplattor har ingen märkbar påverkan på Elgigantens försäljning av datorer. Datorförsäljningen har också ökat under året vilket tyder på att svenskarna bara blir allt mer uppkopplade. Surfplattan förutspås bli en av julens storsäljare och iPad Retina, iPad Mini och Samsung Galaxy Note förväntas utgöra flest hårda och platta paket under julgranen i år.

  • Surfplattan och datorn kompletterar varandra, säger Mark Hammarberg, Försäljningschef för data på Elgiganten. Det vi ser nu är att familjer som tidigare haft en gemensam surfplatta väljer att komplettera med ytterligare en surfplatta för att tillfredsställa hela familjens behov. Detta blir också enklare och mer ekonomiskt möjligt i takt med att utbudet breddas med fler och billigare modeller. Vi märker ett ökat intresse för från alla åldrar och det är också det som är storheten med surfplattan.

Trenden i datorförsäljningen är tydlig. Analytikerna Rhoda Alexander och Bob O'Donnell på IHS Isuppli respektive IDC är rörande överens om att påkostade datorer med pekskärmar går hem i stugorna och det är Windows 8 som driver efterfrågan. Tillverkarna klarar inte av att producera tillräckligt många skärmar med pekfunktion för att täcka efterfrågan. Köpruschen har tagit tillverkarna på sängen och enligt Tami Reller på Microsoft råder det brist på datorer med pekskärmar på butikshyllorna. Konsumenterna är inte heller villiga att välja en Windows 8-dator utan pekfunktionalitet. Datorer i de lägre prisklasserna med Windows 8 men utan pekskärm säljer sämre än förväntat.

Kanske är du intresserad av...