Oönskad rekordtillväxt

Illegala tjänster fortfarande ett mycket stort problem.

Enligt en ny rapport från Film och TV-branschens Samarbetskommitté (FTVS) ses 280 miljoner filmer och tv-program illegalt i Sverige. Det illegala användandet innebär att filmbranschen förlorar 800 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de totala intäkterna under ett år. Illegal strömning av film och TV-program är idag ett större problem än illegal fildelning, då 19 procent strömmar illegalt medan 17 procent fildelar illegalt.

- Fildelningen är fortfarande stor, men den har slutat öka. Tillväxten sker inom olaglig strömning. Där går kurvan spikrakt uppåt. Beträffande attityderna i den här frågan så finns det en intressant ironi. Många använder olagliga sajter trots att de tycker att det är fel, säger Per Strömbäck på Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Ofta drivs hemsidorna som erbjuder olagligt strömmade filmer av brottslingar utan andra motiv än att tjäna pengar, och utan intresse av att föra frihetskamper eller stöda några idealistiska tankar. Konsekvensen av den illegala strömningen blir att omsättningen för produktionsbolagen minskar, vilket leder till sämre budget för nyproduktioner. Undersökningen som ligger till grund för rapporten är baserad på 1003 intervjuer tidigare i år där deltagarna var mellan 16 och 79 år.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Ny kudde hindrar snarkningar

Ny kudde hindrar snarkningar

En ny kudde med inbyggd dator stoppar snarkningar från sängkamraten genom att ändra den skyldiges huvudställning tills snarkandet upphör.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer