Film-DVD

Nytt försök med självförstörande dvd-skivor

Svensk filmdistributör gör nytt försök med DVD-filmer som förstör sig själva.

10 januari 2013

Filmdistributören Scanbox kommer att börja sälja nya DVD-filmer för ungefär samma pris som vanliga hyrfilmer, det vill säga runt 55 kronor. Det speciella med filmerna är att de kommer att distribueras på DVD-skivor som förstör sig själva efter 48 timmar. Tanken är att filmerna till viss del ska ta över hyrfilmernas roll, men nu slipper den filmintresserade riskera böter för att ha lämnat tillbaka filmerna för sent. Tekniken går ut på att en vätska som är ingjuten i plasten börjar sippra ut över de lager i skivan där informationen finns lagrad, och efter 48 timmar stelnar vätskan vilket leder till att DVD-spelarens laser inte längre kan läsa informationen.

I en intervju med Kulturnyheterna säger Urban Edin på Scanbox att "Vi gjorde ett tappert försök för sju-åtta år sedan, men då var marknaden inte mogen. Nu känner vi att det är läge att prova produkten igen."

De förstörda filmerna ska kunna källsorteras som brännbart material, men miljöorganisationer är ändå kritiska till idén med den här typen av förbrukningsfilmer. Det mest miljömedvetna alternativet är att använda video-on-demand över internet.

Kanske är du intresserad av...