Nytt försök med självförstörande dvd-skivor

Svensk filmdistributör gör nytt försök med DVD-filmer som förstör sig själva.

Filmdistributören Scanbox kommer att börja sälja nya DVD-filmer för ungefär samma pris som vanliga hyrfilmer, det vill säga runt 55 kronor. Det speciella med filmerna är att de kommer att distribueras på DVD-skivor som förstör sig själva efter 48 timmar. Tanken är att filmerna till viss del ska ta över hyrfilmernas roll, men nu slipper den filmintresserade riskera böter för att ha lämnat tillbaka filmerna för sent. Tekniken går ut på att en vätska som är ingjuten i plasten börjar sippra ut över de lager i skivan där informationen finns lagrad, och efter 48 timmar stelnar vätskan vilket leder till att DVD-spelarens laser inte längre kan läsa informationen.

I en intervju med Kulturnyheterna säger Urban Edin på Scanbox att "Vi gjorde ett tappert försök för sju-åtta år sedan, men då var marknaden inte mogen. Nu känner vi att det är läge att prova produkten igen."


De förstörda filmerna ska kunna källsorteras som brännbart material, men miljöorganisationer är ändå kritiska till idén med den här typen av förbrukningsfilmer. Det mest miljömedvetna alternativet är att använda video-on-demand över internet.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer