Världens första laptop i filmformat

CES, Las Vegas: Toshiba har lanserat den första bärbara datorn med filmformat på bildskärmen.

CES, Las Vegas: De absolut flesta bärbara datorerna på CES är ultrabärbara med eller utan pekskärm, men Toshiba skiljer sig från mängden genom att lansera en bärbar dator som varken har pekskärm eller kan förvandlas till pekdator - i gengäld är den perfekt för att visa film.


Toshibas dator har en skärm med proportionerna 21:9, vilket motsvarar de proportioner som biodukar använder (normala breda så kallade widescreen-skärmar, har proportionerna 16:9 eller 16:10). Skärmen på Toshibas dator är 14,4 tum och har en upplösning på 1792x768 pixel. Det är inte samma upplösning som Full HD-formatet, men de svarta linjer som visas över och under bilden när man tittar på film försvinner och filmer med bioproportioner fyller nu ut hela skärmen.


Det handlar dock fortfarande om en ultrabärbar, vilket betyder att Toshiba Satellite U845W är mycket tunn och utrustad med en av Intels senaste processorer. Datorn levereras antingen med en SSD på 256 gigabyte, eller en traditionell hårddisk på 500 gigabyte som får hjälp av en SSD på 32 gigabyte för att ge datorn den korta uppstartstid med mera, som är nödvändigt för att den ska få kallas för en ultrabärbar.


Toshiba hävdar även att datorn ska gå alldeles utmärkt att arbeta på trots den låga vertikala upplösning, eftersom man i stället kan ha flera fönster öppna bredvid varandra, och man skickar även med ett program som hjälper till med detta. Det som främst visar att detta är en dator tänkt för underhållning är att Toshiba inte har valt att använda ett extra brett tangentbord för att fylla ut den extra bredd som skärmen ger. I stället har man använt utrymmena bredvid tangentbordet för att bygga in stora högtalare från Harman Kardon för att be datorn ljudkapacitet som motsvarar skärmen.
Priset är ännu okänt.


Senaste nytt från Las Vegas


Sladdar av glas


Världens första laptop i filmformat


Pekdator eller bärbar - du bestämmer


En terabyte i fickan

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer