Underhållning i handen

Snart styrs allting från en och samma apparat.

Elektronikproducenterna jobbar med en ny typ av apparat som ska koppla ihop hushållets virrvarr av datorer, tv-apparater, stereoanläggningar och digitalkameror. Det ska gå att på tv:n titta på bilder som är lagrade i datorn och via stereoanläggningen lyssna på mp3-filer som finns på hårddisken.

Microsoft har exempelvis dragit i gång ett projekt för att vidare utveckla operativsystemet Windows till en specialversion för multimediecentraler. Det nya operativsystemet heter Windows XP Media Center Edition 2004 och är tänkt att användas i datorer som står bredvid tv:n i vardagsrummet. Via datorn blir det sedan möjligt att styra det mesta, från tv- och radiokanaler till video-on-demand och inspelad video från hårddisken.

Den nya versionen av Windows XP kommer dock inte att finnas att köpa separat. I stället medföljer det de specialutvecklade datorer som nu är på gång. Operativsystemet kan styras med fjärrkontroll på samma sätt som en tv, stereo eller en video.

Företaget Linksys har samma mål, men en annan lösning. De har gjort något som de kallar för Wireless-B Media Adapter. Det är en koppling mellan en vanlig dator och hushållets tv och stereoanläggning. All kommunikation mellan enheterna sker trådlöst och det är möjligt att på stereon lyssna på mp3-filer som finns i datorn, samtidigt som datorn kan visa video på vardagsrums-tv:n.

Även Philips använder sig av trådlös teknik i sin nya fjärrstyrningsenhet Ipronto. Det betyder att du kan surfa på internet samtidigt som du tittar på tv. Ipronto består av en tryckkänslig LCD-skärm på 16 x 25 centimeter. Den kan dessutom programmeras så att den ersätter alla andra fjärrkontrollrar.

Svenska Broadbandbox tar steget fullt ut med sin låda som påminner om en pc med Windows XP Media Center Edition. Broadbandslådan är faktiskt en pc. Den innehåller en Pentium 4-processor, videoinspelning, dvd-spelare och stereoanläggning. Tanken är att lådan ska ersätta det mesta av hemelektroniken och dessutom göra det möjligt att surfa på internet och spela datorspel via tv:n. Inspelning sker på den inbyggda 120 gigabyte stora hårddisken, som även kan innehålla mp3-filer.

Prisskillnaden är stor på dessa produkter. Wireless-B Media Adapter kostar omkring 2000 kronor. Philips vill ha runt 20000 kronor för sin Ipronto. Broadbandbox kostar också den runt 20000 kronor. Det är inte klart när Windows XP Media Center Edition 2004 kommer till Sverige.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Drönare med rörlig kamera

Drönare med rörlig kamera

Det fanns drönare överallt på CES-mässan, men den här med rörlig 4K-kamera var den mest intressanta.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer