Spelteknik förbättrar cancerbehandling

Ny lösning snabbar upp behandling 25000 gånger.

Professor Steven Jiang är boss för Division of Medical Physics and Engineering vid University of Texas Southwestern Medical Center, och hans forskargrupp har tagit fram en teknik för att använda grafikkretsar från vanliga grafikkort för att förbättra cancerbehandlingar.

Kretsarna, även i relativt ordinära grafikkort som kan sitta i vanliga hemdatorer, är otroligt snabba på sin specialiserade uppgift att utföra avancerade matematiska uträkningar. Det är detta som Jiang och hans grupp utnyttjar för att beräkna strålningsdoser vid cancerbehandlingar, och därmed använda grafikkretsarnas enorma beräkningskraft för att snabba upp beräkningarna för att kunna behandla patienter fortare. För närvarande har man lyckats korta ner beräkningstiderna för de mest avancerade behandlingarna från 70 timmar till ungefär 10 sekunder.

- Det är en otrolig förbättring i beräkningskapacitet, säger Jiang. Vi borde egentligen tacka alla som spelar datorspel för detta, spelens popularitet har resulterat i utvecklingen av beräkningstekniker som blir otroligt bra verktyg inom sjukvården. Ju fortare vi kan få fram resultat, desto snabbare kan vi hjälpa både läkare och patienter att göra deras tillvaro bättre och bota fler.

Strålningsbehandlingar kan pågå under lång tid, och under behandlingen kan tumörer hinna förändras så pass mycket att en behandling som var bra när den inleddes, blir sämre på grund av tumörförändringar. Beräkningar som tar 70 timmar blir inte till speciellt stor hjälp under behandlingen, men med beräkningar som tar tio sekunder kan läkarna följa utvecklingen från dag till dag och därmed kunna göra snabba korrigeringar.

Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer