Sony lanserar ultratunn tv

I december skickar Sony ut en bara 3 millimeter tunn tv på marknaden i Japan. Tv:n baseras på oled-tekniken, som ger klarare bild och drar mindre ström.

Den nya tv:n använder så kallade organic light-emitting diodes (OLED) för att visa bilder på skärmen och jämfört med den vanliga lcd-skärmen ger den nya tekniken en klarare och skarpare bild med högre kontrast. Oled-apparater är också mer energieffektiva eftersom det inte behövs någon bakgrundsbelysning till skärmen, vilket gör det möjligt att göra tv:n ultratunn.

Dessvärre är oled-tekniken dyr och det är en kostsam affär att tillverka stora skärmar med tekniken. Därför kostar Sonys första oled-tv så mycket som 11000 kronor trots att den inte är större än 11 tum. Den nya tv:n har en förväntad livstid på omkring 30 000 timmar - bara halva livstiden jämfört med Sonys lcd-apparater.

"Jag väntar mig inte att oled-tv:n kommer att ersätta lcd-tv:n från den ena dagen till den andra. Men jag tror att tekniken har stor potential som lcd-apparatens efterträdare på längre sikt”, säger Sonys vicepresident, Katsumi Ihara.

Även andra företag arbetar med att utveckla oled-skärmar. Redan 2005 presenterade till exempel Samsung en 40-tum stor tv baserad på oled, men Sony blir den första tillverkaren som skickar ut en färdig produkt på marknaden.

Den nya tv:n kommer ut i handeln i Japan den 1 december. Det finns inga uppgifter om när apparaten kommer ut på marknaden på andra håll i världen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Helt fri från sladdar

Helt fri från sladdar

Trådlös usb, trådlös hdmi, trådlösa nätverk och trådlös underhållning hemma.Och nu är det dags för trådlös ström.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

SD-kort med kapacitet på två terabyte

SD-kort med kapacitet på två terabyte

SDXC är nästa generation SD-kort. De kan rymma upp till två terabyte och de klarar en överförings­hastighet på 104 mega­byte i sekunden.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer