Bättre färger än OLED

Samsungs nya UHD-tv utlovar utöver en 4K-upplösning även en fantastisk färgåtergivning, som kommer att bli ännu bättre än de annars så utmärkta OLED-skärmarna.

Las Vegas: Problemet med LED-skärmar, i vart fall om man frågar kräsna färgfinsmakare, är att de inte har lika kraftfull färgåtergivning som de nya OLED-skärmarna eller de hädangångna plasma-TV. Bakgrundsbelysningen i LED får till exempel svart att framstå som antingen blek eller gråaktig. De har däremot även fördelar som att de kan göras mycket tunnare och strömsnålare än plasma, och billigare och mer tillförlitliga än OLED. Men nu när Samsung och de andra TV-tillverkarna vill att vi ska byta ut våra nuvarande apparater mot UHD-skärmar med fyra gånger så hög upplösning, då gäller det att även kunna leverera suveräna färger.Vi kan inte visa 4K-upplösningen eller återge de fantastiska färgerna via vår hd-inspelning i den upplysta montern, men det framgår ju i alla fall hur tv:n ser ut. Den böjda ljudlimpan är en annan nyhet från Samsung (den följer inte med tv:n).


Nano-kristaller säkrar färgerna
Det säger sig Samsung klara av med sina nya SUHD-skärmar, där små nanokristaller på skärmen ser till att förbättra färgåtergivningen. Kristallerna har varit kända länge, och används bland annat vid tillverkningen av solfångare, men nu kommer Samsung (och en rad andra TV-tillverkare) att även börja använda dem i TV-apparater. Kristaller i olika storlekar släpper igenom olika färger, och med den nya tekniken utlovar Samsung att deras SUHD-serie har upp till 64 gånger bättre färgåtergivning än tidigare TV-apparater, och tack vare inbyggd bildbehandling kommer skärmarna även att få upp till 2,5 gånger bättre brightness.

De tre nya skärmarna JS9500, JS9000 och JS8500 kommer i storlekar från 85 tum ner till 48 tum. Några priser är ännu inte kända, men med tanke på att de kommer att vara företagets flaggskepp lär de inte bli billiga.

> Läs fler nyheter från CES 2015 här

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Klocka med USB-minne

Klocka med USB-minne

USB-minnen har blivit mycket populära på senare tid. Nu är det äntligen möjligt att slippa bära minnet i nyckelringen eller ha det löst i fickan.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer