Pekdator eller bärbar - du bestämmer

CES, Las Vegas: Lenovo presenterar en smart kombination av ultrabärbar och pekdator.

CES, Las Vegas: Är det en dator eller en pekdator? Varför inte både och? Lenovo är varken de första eller de sista att presentera en ultrabärbar dator som även kan användas som pekdator, men deras nya ThinkPad Helix är en av de smartaste vi har sett.

ThinkPad Helix är en fullskalig Windows 8-dator i den kompakta ultrabärbara-serien, med en 11,6 tum stor pekskärm i Full HD-format som skyddas av Gorilla Glass. All datorkraft gömmer sig i skärmen, som går att plocka bort från resten av datorn. Om du gör det får du en ganska tunn Windows 8-pekdator med en fyrkärnig Intel-processor (hela vägen upp till en i7-processor beroende på vilken modell du väljer). För att förhindra att datorn överhettas eller kör slut på batteriet, drar datorn automatiskt ner på prestandan när tangentbordet är bortkopplat. Dock inte mer än att den fortfarande har 80 procent av prestandan och därmed fortfarande mycket snabb. Utan tangentbord får du omkring fem timmars batteritid.

Om du ansluter tangentbordet får du ytterligare fem timmars batteritid plus datorns fulla prestanda. Det är desstuom möjlgit att koppla datorn/skärmen till tangentbordet, antingen i traditionellt liggande läge eller ståendes på högkant då tangentbordet enbart fungerar extra batteri och för att kyla datorn.

Helix har åtta gigabyte minne, upp till 256 gigabyte SSD, 4G-nätverk, NFC och två stycken kameror. Totalt väger arrangemanget 1,6 kilo, men det halveras när den används som pekdator. I USA kommer Helix att kosta från 5000 kronor och uppåt beroende på konfiguration.


Senaste nytt från Las Vegas


Sladdar av glas


Världens första laptop i filmformat


Pekdator eller bärbar - du bestämmer


En terabyte i fickan

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer