Lagra mer och längre

Ny teknik ska erbjuda smidig lagring i årtionden.

Teknikföretagen Sony och Panasonic har tillsammans tagit fram en standard för ett nytt lagringsformat som gör det möjligt att lagra 300 gigabyte på en enda optisk skiva. Det nya diskformatet heter Archival Disc och är optiska skivor i samma format som dagens DVD- och Blu-rayskivor, men det nya formatet kommer att kunna lagra upp till 300 gigabyte på en enda skiva. Skivan ska dessutom vara läsbar i upp till 50 år.

Det nya formatet är i första hand tänkt för långtidslagring för företag, men med ökade lagringskrav även för hemmabruk i och med lagring av digitala foton och filmer kan det även komma att bli aktuell med den nya tekniken även för hemanvändare.

Den första versionen av Archival Disc kommer troligtvis att dyka upp under 2015 och då kommer skivorna att kunna lagra 300 gigabyte, men planer finns på skivor som kan lagra både 5000 och 1000 gigabyte per skiva.

En annan fördel med den nya tekniken är att enheterna inte kräver några kylsystem, vilket bland annat gör enheterna mycket tysta och ge dem lägre strömförbrukning än exempelvis bandlagringssystem.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer