Ladda ner en film på två sekunder

Partikelfysiklaboratoriet Cern arbetar på ett nytt internet som ska revolutionera vår kommunikation.

The Grid kallas ett nytt slags internet som har utvecklats av forskare från institutet Cern i Schweiz. Cern är känt för atomforskning och partikelacceleratorer, och det nya snabba nätet ska också användas till forskning när The Grid aktiveras i sommar.

Rent konkret ska över 55 000 anslutna servrar ta emot data om universum från en ny partikelaccellerator. Syftet är att hitta partikeln the Higgs Boson, som man anser måste finnas, men som ännu inte har kunnat konstateras rent fysiskt.

Servrarna, som ansluts med optiska fibrer, finns placerade över hela jordklotet och antalet ökar varje dag. Totalt ska det finnas 200 000 servrar om två år. Det är alltså redan nu teoretiskt möjligt att göra nätet tillgängligt för vanliga användare, men det lär knappast ske under de första åren, tror forskarna.

Men när det sker kommer du att kunna ladda ner Rolling Stones samlade verk på två sekunder. Eller delta i actionspel online med tusentals andra, förutspås det.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Bra skärm på en kvarts tum

Bra skärm på en kvarts tum

Ett skotskt företag har tagit fram en skärm som är mindre än ett frimärke. Skärmen kan byggas direkt in i ett par solglasögon.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer