Framtidens skärm har tre dimensioner

3d-skärmar är dyra och används mest till forskning, men snart har alla 3d-skärmar.

För många var det ett stort steg att byta sin kolossliknande bildrörsskärm mot en platt skärm. Det riktigt stora steget kommer att bli när vi går från skärmar som visar två dimensioner, som de skärmar vi använder i dag, till skärmar som visar tre dimensioner. Det är åtskilliga företag som arbetar för högtryck med utvecklingen och enkla skärmar med låg upplösning har redan lanserats. Den tyska firman See Real har nyligen utvecklat en avancerad prototyp på 20 tum som är den första som klarar av att visa 3d-bilder i upplösningen 1600 x 1200 pixlar. See Real levererar i första hand monitorer till medicinindustrin som exempelvis har stor nytta av att kunna visa människokroppen i 3d.

Skärmen fungerar genom att den lägger ett filter på en platt skärm som gör om bilden till tre dimensioner, medan en inbyggd kamera följer användarens ögonrörelser och ser till att anpassa filtret för att ändra det användaren tittar på. Men i framtiden satsar man på att också vanliga människor ska kunna arbeta i tre dimensioner. Därför har både Sharp, Sony och flera andra gått samman i 3D Consortium som arbetar för att komma fram till en gemensam standard för 3d-monitorer.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

Kopiera VHS-band till dvd

Kopiera VHS-band till dvd

Nu kan du rädda innehållet på dina gamla videoband med hjälp av HP:s nya dvd-brännare.

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer