Trådlös laddning överallt

Ny teknik gör det möjligt att omvandla nästan varje yta till en trådlös laddare, och en samarbetsgrupp ska säkra standarden.

Las Vegas: Trådlös laddning är i sig ingen nyhet, flera smartmobiler har det till exempel redan inbyggt. En ny standard gör det dock möjligt att ge ännu fler enheter trådlösning laddning, och ska göra själva laddningen enklare. Den nu varande tekniken, den så kallade Qi-standarden, har nämligen ett par nackdelar - enheten som laddas måste ligga åt rätt håll, och en Qi-laddare kan bara ladda en enhet så gången.

Ladda genom tjockt trä
A4WP-standarden fungerar däremot på avstånd upp till sex centimeter och kan byggas in i nästan alla icke metalliska ytor. I USA har Starbucks redan börjat erbjuda bord med inbyggda laddare på flera av sina caféer. En av fördelarna med A4WP-tekniken är att den kan ladda lika många enheter som får plats på ytan som erbjuder laddning, och det spelar ingen roll hur enheterna ligger.

Från början fanns det två konkurrerande standarder för trådlös laddning men de har denna vecka gått ihop, så att A4WP blir den generella standarden med stöd från några av de största elektroniktillverkarna. En av dem, Intel, räknar med att börja bygga in tekniken i sina kretsar, vilket skulle leda till att små datorer inte behöver vare sig strömsladdar eller -kontakter.
A4WP-produkter börjar komma ut på marknaden under 2015.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Nyeste

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Kolla e-posten medan du lagar mat

Smartklockor har primärt varit något som suttit på handleden, men nu finns det en som du hänger på väggen.

Läs mer